Britiske soldater vil ikke øve i Finnmark fordi det er for kaldt

- Det er uttalt fra britiske offiserer at de ikke vil øve på Porsangmoen med store avdelinger, hvor man kan få både 20 og 25 minusgrader. Med personell som ikke har erfaring med kulde fra før, vil det bli for tøft å starte ut i såpass tøft klima, sier sjefen for Alliert treningssenter. Bildet er fra en øvelse britiske Royal Marines gjennomførte tidligere.

- Det er uttalt fra britiske offiserer at de ikke vil øve på Porsangmoen med store avdelinger, hvor man kan få både 20 og 25 minusgrader. Med personell som ikke har erfaring med kulde fra før, vil det bli for tøft å starte ut i såpass tøft klima, sier sjefen for Alliert treningssenter. Bildet er fra en øvelse britiske Royal Marines gjennomførte tidligere. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

- Alt under åtte varmegrader er «Cold Winter Training».

DEL

Våre allierte store sterke karer, som skal være med på å vårt lille land forsvare, tåler ikke kulde.

Det skriver Finnmark Dagblad.

– Vi får håpe det ikke blir krig vinterstid!

Det fastslår formannskapsmedlem Ida Kathrine Balto (Ap) i Porsanger, etter å ha fått vite at våre allierte ikke kan trene på Porsangmoen i minus 20 grader.

– Kommentaren min er kanskje litt flåsete, men det ligger alvor bak, sier Balto til Finnmark Dagblad. Og legger til:

– Vi tenker jo ikke på krig til daglig. Men i min verden er det slik at man skulle tro at litt ekstremvær, ville gi bedre trening for soldater.

For kaldt for britene

Men sjefen for Alliert treningssenter, oberstløytnant Trond Thomassen, heller bokstavelig talt kaldt vann i blodet på politikerne:

– Det er uttalt fra britiske offiserer at de ikke vil øve på Porsangmoen med store avdelinger, hvor man kan få både 20 og 25 minusgrader. Med personell som ikke har erfaring med kulde fra før, vil det bli for tøft å starte ut i såpass tøft klima. Britene har regler for helse, miljø og sikkerhet. De ville blitt sittende på kasernene, og ikke fått noe treningsutbytte, dersom kvikksølvet gikk under minus 20.

Kun spesialstyrker

Thomassen sier til Finnmark Dagblad at det er først de soldatene som når kategori tre i sin vintertrening, som kan øve i skikkelig frost.

– Da snakker vi om spesialstyrker. Og ikke de store avdelingene som trener i Skandinavia for første gang. De kommer aldri opp på dette nivået, at de kan trene i slik kulde som vi til tider har i Porsanger. Derfor betakker de seg for å øve på Porsangmoen med sine store avdelinger, sier Thomassen.

Åtte pluss er kaldt for Nato

Oberstløytnant Thomassen forteller til Finnmark Dagblad at i Nato-terminologi, snakker man faktisk om «Cold Winter Training» fra åtte varmegrader og kaldere.

– Jeg har forståelse for at en finnmarking vil dra på smilebåndet av dette. Pluss 8 grader, er for den jevne finnmarking en fin høstdag, men så må vi huske på at i Nato har vi med nasjoner som tyskere, spanjoler og italienere, med et helt annet klima. De skal også forholde seg til denne definisjonen, påpeker Thomassen.

«Pinadø ikke -20 bestandig»

Ida Kathrine Balto kjøper ikke argumentasjonen:

– Jeg tror ikke det er så mye mildere i Troms. Og det er pinadø ikke minus 20 grader her hele vinteren! Jeg føler at man i Forsvaret ikke prioriterer Porsanger, når de skal selge inn øvingsområder til allierte. Våre allierte har trent for operasjoner i Afghanistan, og der blir det også veldig kaldt. Jeg lurer derfor på hvorfor Porsangmoen ikke blir solgt inn bedre, sier Balto.

Gått politikk i saken

Partikollega Mona Skanke er enig. Hun mener det er gått politikk i saken:

– Hadde Forsvaret vært interessert i å satse i Porsanger, så hadde man opplevd at det ble investert i fasiliteter som kunne brukes, de få dagene det er ekstremkaldt. Men nå opplever vi at det ikke budsjetteres én krone til ny infrastruktur i Porsanger. Man har politikere som har vært flink til å kjempe for Troms, sier Skanke.

Spark til Hanssen

Hun etterlyser også et større engasjement fra ordfører Knut Roger Hanssen i saken:

– Han snakker mye om snuhavn, og at Porsanger skal bli et nav i Finnmark. Hadde jeg vært ordfører, ville jeg reist til forsvarsministeren, og krevd at staten var med på investeringen i havnefasiliteter i Hamnbukt, sier Mona Skanke.

Artikkeltags