Bønner og bakterier mot beinskjørhet

Artikkelen er over 14 år gammel

Kan kokte soyabønner tilsatt en bakteriekultur være botemiddel mot en av våre største kvinnelidelser? Den japanske retten natto testes ut i Tromsø og 180 personer med beinskjørhet skal være med i studiet.

DEL

I forskningsteltet i helga ble den japanske retten natto vist fram for et stort antall interesserte skuelystne. Den brune, seige massen med sleipe tråder, spises hyppig i Japan og forskere ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) i Tromsø undersøker nå om det er noen sammenheng mellom natto og beinskjørhet.

180 kvinner testes

– Vi vet ikke om det er nattoen med sitt høye innhold av vitaminet K2 som gjør at det i områder i Japan der natto spises, nesten ikke forekommer beinskjørhet. Norge ligger på verdenstoppen og det er først og fremst eldre kvinner som mister sin beinmasse raskest. Vi er interessert i å finne ut om helsekostproduktet kan reparere tapt beinmasse og om det virker forebyggende, sier forsker Laila Salomonsen ved NAFKAM.

Det er gjennomført et forsøk i Tromsø allerede for å kartlegge hvor store mengder natto du må spise for at det eventuelt skal ha noen virkning. Resultatene av denne foreligger ikke ennå. Et nytt studie i samarbeid med pasienter på UNN står på trappene. 180 menn og kvinner skal rekrutteres til forsøket.

Anbefaler det ikke

– De første resultatene på om natto har effekt på beinskjørhet får vi først om et par år. Selv om produktet selges i helsekostforretninger, skal vi være veldig sikre på at natto forebygger før vi går ut og masseanbefaler det, sier professor Vinjar Fønnebø.

Dersom forskningsresultatene stemmer med tesen om nattos gode effekt på beinskjørhet, tyder mye på at produktet kan forhinder tap av beinmasse hos eldre og bygge opp beinstrukturen hos yngre.

– Likevel skal vi være veldig forsiktige med å gå ut med en masseanbefaling før vi vet helt sikkert at det virker, sier Fønnebø.

Ingen bivirkninger

Det spennende med naturproduktet er også at det så langt ikke er påvist bivirkninger ved å spise det, forteller Salomonsen. Andre legemidler mot beinskjørhet har mange rapporterte bivirkninger som mavesmerter, oppkast, hodepine og smerter i muskler og skjellett, blant annet.

Det er vitaminet K2 som er spesielt interessant og som får forskernes oppmerksomhet. Vitaminet finnes nesten ikke i det norske kostholdet. I østre Japan hvor man i hundrevis av år har spist natto, har befolkningen lavere forekomster av brudd enn i andre deler av landet. Forskning i Japan på både mennesker og dyr viser en positiv sammeneheng mellom de gjærede sojabønnene og beinskjørhet. Det er også interessant med hensyn til risikofaktorer for hjerte-karsykdom.

– Så gjenstår det å se om dette virker likedan på den norske befolkningen, sier Salamonsen.

Artikkeltags