Gå til sidens hovedinnhold

– Bodø kan miste hovedflybase

Artikkelen er over 11 år gammel

JSF bråker opp til fire ganger så mye som dagens F-16-fly.

En hemmelig rapport fra flyprodusenten Lockheed Martin viser at det nye jagerflyet JSF, som Norge har bestilt, bråker opp til fire ganger så mye som dagens F-16-fly. Det kan bety at Bodø mister hovedflybasen.

Luftforsvaret og Forsvarsdepartementet har hemmeligstemplet Lockheed Martin–rapporten etter at de mottok den i månedsskiftet september/oktober. Kun Luftforsvarets øverste ledelse, som teller en håndfull personer, og enkeltpersoner i departementets avdeling FD4, som styrer med sikkerhetspolitikk og langtidsplanlegging, har rapporten, skriver Aftenposten.

Avisen får bekreftet fra flere hold at støydataene for JSF er dramatiske.

Utgiftene til tvangsflytting av flyplassnaboer, støyskjerming, eventuelt flytting av rullebaner, blir dermed langt høyere enn tidligere regnet med.

Problemet i Bodø er at de sivile og militære flystripene ligger nesten midt i sentrum av byen. En langt større andel privatpersoner kan risikere å måtte flytte eller få huset støyisolert enn da Gardermoen ble bygget ut som sivil hovedflyplass på 1990-tallet.

Om Bodø får hovedflybasen blir det anslått at over 2.000 boliger må fraflyttes og noen færre støyskjermes. Utgiftene til støytiltak er anslått til 6,45 milliarder kroner på bakgrunn av rapporter fra SINTEF, Forsvarsbygg og det amerikanske luftforsvaret (©NTB)