- Jeg kan da ikke stemme for noe som går mot min personlige overbevisning, sa Frps gruppeleder fra kommunestyrets talerstol i går. Dermed stemte han og seks andre Fremskrittsparti-representanter mot at Tromsø skal delta i Amnesty Internationals markering mot dødsstraff. City for Life Tromsø kommune er utfordret av Amnesty International om å slutte seg til «City for Life», et verdensomspennende nettverk av byer som viser sin motstand mot dødsstraff.

30. november skal alle byene flombelyse et signalbygg eller kjent monument sentralt i byen for å markere sin motstand mot dødsstraff. Dette ville ikke Blomseth støtte.

- Jeg er for dødsstraff i enkelte tilfeller. Blant annet gjelder dette voldtekt av kvinner og små barn og overlagt drap, sier Jan Blomseth.

I kommunestyret onsdag møtte han motstand fra alle andre politiske partier.

- Ingen stater skal ta liv i fredstid, sier Høyres Gunnar Pedersen.

- En dødsstraff er ugjenkallelig. Det hender at folk blir utsatt for justismord, understreker Pedersen, som fikk støtte fra en rekke andre representanter.

Vil innføre i Norge

Det er argumenter som ikke biter på Blomseth.

- Jeg snakker om grusomme forbrytelser hvor man er 100 prosent sikre på at riktig gjerningsmann er tatt. Ingen skal dømmes til døden på indisier, understreker Blomseth, og legger til:

- Slike forbrytere skal ikke kunne påberope seg rettigheter de ikke ga sine ofre. En som har voldtatt en åtteåring og etterpå skåret over strupen hennes skal ikke få samfunnets beskyttelse, sier Jan Blomseth.

- Ønsker du å innføre dødsstraff i Norge?

- Dette er ikke noen kampsak for meg. Men om jeg hadde sittet på Stortinget ville jeg stemt ja til å innføre dødsstraff i Norge om det kom opp som sak, sier Jan Blomseth.

Venstres Jonas Stein Eilertsen har ikke noe til overs for Blomseths syn.

- Det er skremmende at ledende politikere i 2010 er for et så primitivt og inhumant straffetiltak som dødsstraff, sier Eilertsen.

- Skremmende

Det var lederen i kommunens internasjonale utvalg, varaordfører Gunhild Johansen (SV) som fremmet saken i kommunestyret i går. Hun er skuffet over at syv Frp-representanter stemte mot.

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at de går imot en politikk som et samlet Vest-Europa står samlet om. Jeg hadde håpet og trodd på et enstemmig kommunestyre. At syv av ni Frp-representanter ikke ønsker å avskaffe dødsstraff er skremmende, sier Gunhild Johansen.

Kommunestyret vedtok likevel - mot syv stemmer - å slutte seg til City for Life-kampanjen. 30. september skal rådhuset mørklegges klokka 22.00 og flombelyse hele bygget.