Blir isolert fem dager i uka etter rutekutt

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

40 innbyggere fortviler

DEL

Til sommeren blir de 40 innbyggerne på Spildra i Kvænangen isolert fra kommunesenteret fem dager i uka.

Når skoleferien begynner, får folk på øya Spildra reise til og fra kommunesenteret Burfjord på kun en hverdag hver uke, på fredager. Bare den dagen skal de få brev, aviser og annen post.

Det går fram av ruteplanen som Troms fylkestrafikk vil følge i tida som kommer. Allerede sist uke ble planen satt i verk. Da stanset avgangen som tar med varer fra Skjervøy til butikken på Spildra.

Legges ned

Rita Isaksen bor på Spildra, jobber på kafé E6 i Burfjord og skjønner ikke hva hun og et par andre som pendler, skal gjøre om den nye ruteplanen blir gjennomført.

– I vår ble skolen lagt ned fordi vi ikke har så mange barn igjen på øya. Nå går de to elevene som fortsatt bor der på skolen i Burfjord. Lokalbåten er daglig skoleskyss, og den bruker jeg når jeg skal til og fra jobb, sier Isaksen.

Rutebåten har base på Skjervøy og går til de veiløse plassene i Kvænangen og til Vorterøya i Skjervøy kommune. Neste gang elevene på Spildra har skolefri, dropper den alle turer til Kvænangen på mandag og onsdag. Tirsdag og torsdag kommer den til Spildra om noen ringer og sier at de trenger skyss til eller fra Skjervøy, men den går ikke til Burfjord.

– I tillegg til fredag, kan vi reise til og fra Burfjord på søndag i skoleferien, men da er verken butikker eller andre tjenester åpne, sier Rita Isaksen. .

Skolenedleggelse

Hennes datter, Silje Isaksen som studerer i Tromsø, er opprørt over ruteendringene og måten Troms fylkestrafikk gjennomfører dem. Hun har en blogg, der hun skriver om saken.

– Så lenge jeg kan huske har ett eller annet blitt forsøkt lagt ned på hjemplassen min. Da jeg var yngre var det skolen som konstant var i fare. For 2 år siden ville Avfallsservice legge ned søppeltømmingen. Etter mye mediefokus unngikk vi det. Denne gangen er jeg redd for at Troms fylkestrafikk legger ned hele den vakre øya mi, skriver hun blant annet, og fortsetter:

– Folk som bor her er totalt avhengige av båten. Flere har jobb på fastlandet og pendler. Øya har overvekt av eldre fastboende som ofte er på legesenteret i Burfjord. Selv om rutebåten også opererer som ambulansebåt, kan vi ikke tilkalle den for å dra og ta noen blodprøver.

Avhengige

– Post, butikk og turistnæringen er avhengig av rutebåten. Slik rutene skal legges opp fra neste skolefri, vil vi få post en gang i uka, på fredagene.

– Øya har en butikk som er avgjørende spesielt for de eldre, vi kan ikke reise til fastlandet for å handle litt kaffe og dopapir. Den nye båtruten gjør det vanskelig å få varer til butikken, skriver, Silje Isaksen og frykter at butikken i verste fall må legges ned.

Ordfører Jan Helge Jensen sier at han vil holde et møte med de kvænangsværingene som er avhengige av båt. Han håper at de kan komme fram til et omforent ruteforslag som han kan ta opp med Troms fylkestrafikk og fylkesråd Terje Olsen.

– Spildra er med sitt næringsliv og 30 - 40 innbyggere i en særstilling. Reinfjord har seks fastboende, Seglvik har fire, og det samme har Valanhamn, sier Jensen

Artikkeltags