Blir du tatt med dette får du 20.000 kroner i bot med en gang

Sandra Ringstad Wiik pumper opp en liten skvett diesel fra tanken på vogntoget til Kjell Arne Abrahamson for å sjekke om han bruker riktig diesel.

Sandra Ringstad Wiik pumper opp en liten skvett diesel fra tanken på vogntoget til Kjell Arne Abrahamson for å sjekke om han bruker riktig diesel. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

- Et firma fikk 4,5 millioner i bot for gjentatt misbruk, mens privatbilister får 20 000 første gang.

DEL

KIVILOMPOLO (Nordlys): Om lag tre kroner per liter skiller prisen mellom avgiftsfri og vanlig diesel på pumpene. Blir du tatt venter store bøter. Skikkelig store bøter.

4,5 millioner

- Jeg synes å huske et firma sørpå som ble gjentatte ganger tatt for ulovlig bruk av avgiftsfri diesel på kjøretøyene sine og bøtelagt med 4,5 millioner kroner, sier Sandra Ringstad Wiik i Tollregion Nord.

Hun har en liten pumpeflaske med en lang slange som hun putter ned i tanken til den svenske vogntogsjåføren Kjell Arne Abrahamson for å suge opp en skvett drivstoff hun kan kontrollere. Dersom dieselen ikke er blank vil hun ta en kjemisk test på stedet for å avsløre bruk av avgiftsfri diesel.

Kjemisk test

- Det er tilsatt stoffer og farge i den avgiftsfrie dieselen og i en kjemisk test vil den lovlige klare diesel holde seg blank mens den avgiftsfrie vil bli rosa, sier tolleren til Nordlys.

- Jeg synes det er helt topp at myndighetene prioriterer kontroller og luker bort useriøse aktører, sier svensken.

- Bøtesatsene for biler under 3500 kilo er 20 000 ved første gangs forseelse. Deretter dobles satsene og til slutt fastsettes bøtene etter skjønn, sier Ringstad Wiik.

Gjengangere tas etter skjønn

Vogntog som blir tatt med ulovlig drivstoff bøtelegges med 100 tusen kroner første gang. Andre gangs overtredelse koster dobbelt, mens gjengangere bøtelegges etter skjønn.

Yrkessjåfør Abrahamsson er på tur til gassanlegget utenfor Hammerfest med flytende nitrogen har ikke noe forhold til det høye bøtenivået.

- Hvorfor skal jeg mene noe om det, spør han og svarer like fort.

- Jeg følger lover og regler og trenger ikke ha noe forhold til bøtenivå, flirer han.

Artikkeltags