Bjørn (45): – Jeg kjenner fortsatt glede når hun sier pappa til meg

BIEBER OG BJØRN: For tre år siden ble Bjørn Gunnar Jensen fosterpappa. - Jeg har ikke angret et sekund på valget, og kommer aldri til å gi dem opp, sier han.

BIEBER OG BJØRN: For tre år siden ble Bjørn Gunnar Jensen fosterpappa. - Jeg har ikke angret et sekund på valget, og kommer aldri til å gi dem opp, sier han.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Er singel og fosterpappa til to.

DEL

For tre år siden ble Bjørn fosterpappa. Han fikk Justin Bieber med på lasset.

– Jeg kjenner fortsatt glede når hun sier pappa til meg, sier Bjørn Gunnar Jensen (45).

Det er tidlig formiddag og stille i huset på Mortensnes i Tromsø. Fosterdatteren (13) og fostersønnen (17) er på skolen som vanlig. Datterens rom er likevel okkupert. Av Justin Bieber.

Enorm glede

– Jeg synes litt synd på Justin. Han har nok ikke hatt det så greit i det siste, sier Bjørn Gunnar Jensen (45) og setter seg smilende på Justin som pryder dyna.

Han har ikke angret et eneste sekund på at han ble fosterforelder. Krevende, ja. Bekymringer, jo da. Men en enorm glede.

– Den belønningen man får den dagen de våger å stå i en relasjon til deg, er ubeskrivelig. De har klort seg fast i hjertet mitt på et sted jeg ikke visste jeg hadde. Jeg kommer aldri til å gi dem opp, sier Bjørn, som selv har jobbet i Fagteamet til Bufetat.

Nylig gikk han over i ny jobb – i den ideelle stiftelsen Fyrlykta. Fyrlykta er en ideell nonprofitt organisasjon, politisk og religiøst nøytral som driver med rekruttering og oppfølging av forsterkede fosterhjem og beredskapshjem.

Flere single

I dag bor ca. 10. 000 barn og unge i fosterhjem, de aller fleste i et hjem med to foreldre. Antallet single som blir fosterforeldre er økende.

– Antallet enslige øker i samfunnet generelt. Jeg ser det som en normalitet og en naturlig utvikling at det er flere enslige og flere med samme kjønn som blir fosterfamilier, sier leder for Fosterhjemstjenesten i Tromsø, sier Ann Sissel Punsvik.

Hun mener et godt nettverk er viktig om man er enslig voksen i fosterhjemmet.

– Det er klart det er tøffe tak. Særlig i starten. Men jeg synes vi klarer oss veldig bra. Vi har et godt nettverk, familie og venner rundt oss og et veldig bra samarbeid med skolen. I tillegg har jeg god oppfølging av veilederne i det kommunale barnevernet. Jeg har vært heldig med dem, sier Bjørn.

Tålmodighet og tid

– Jeg opplever det ikke som et problem å være alenepappa. Det har jo noen fordeler også. Jeg er aldri uenig i avgjørelser jeg tar.

– Hvilke egenskaper bør fosterforeldre ha?

– Tålmodighet, stabilitet, motivasjon og evne til omsorg, gode samarbeidsevner og husrom, sier Bjørn.

I tillegg må man være innstilt på at man også skal ha en relasjon til barnas biologiske foreldre, sier Bjørn, som i fjor høst følte tiden var inne til å bli fosterfar til en til. I september flyttet fostersønnen (17) inn.

Hverdagskampene

Han velger de kampene han synes er viktig i hverdagen.

– Jeg tåler fint at det slamres med dørene og litt rot, men synes det er viktig at vi snakker ordentlig til hverandre, sier han.

Bjørn tenkte på det i flere år før han bestemte seg for å bli fosterhjem.

– Jeg har jobbet i barnehage, på sykehjem, i Bufetat – hele tiden med folk og omsorg. For meg var dette noe jeg ønsket veldig sterkt. For tre år siden var jeg klar, sier han.

Datteren var 10 år da hun flyttet inn til Bjørn i Tromsø. I dag er han også besøkshjem for en av datterens småsøsken.

– Jeg har en god relasjon til moren . Vi besøker henne flere ganger i året.

Til farsdagen fikk han gratulasjonskort fra fosterdatterens biologiske mamma. «Gratulerer med farsdagen» sto det på kortet.

– Det var et fint kort å få.

Behov for flere

Ann Sissel Punsvik sier det er behov for langt flere fosterhjem.

– Vi har 40 barn og unge i Region Nord som har vedtak om fosterhjem som ikke har fått tilbud, sier hun.

Det er Bufetat (det statlige barnevernet) som har ansvar for å skaffe fosterhjem . Når de ikke klarer å skaffe nok hjem, er private aktører et supplement til det offentlige.

– Vi har et godt samarbeid og avtale med Fyrlykta, sier Punsvik.

Artikkeltags