Bestemoren og de fire barna er fløyet til Haukeland Universitetssykehus. De får intensiv behandling ved Brannskadeavsnittet og Intensivmedisinsk seksjon. Søndag opplyste Haukeland om tilstanden til de skadde.

LES OGSÅ: Gasseksplosjon i telt

  • Gutt, 4 år, kritisk og ustabil.
  • Jente, 6 år, kritisk, men stabil.
  • Jente, 9 år, kritisk og ustabil.
  • Gutt, 12 år, kritisk og ustabil.
  • Dame 55 år, kritisk, men stabil

– Tilstanden har vært uforandret, opplyser kommunikasjonsrådgiver Therese Trandem til Nordlys søndag kveld.

Bestefaren ble tatt under intensivbehandling på operasjons- og intensivklinikken ved UNN. Han døde i løpet av natt til mandag av de omfattende skadene han pådro seg, opplyser Universitetssykehuset Nord-Norge. Tilstanden for de øvrige var uendret mandag morgen.

Styrtet inn i flammehavet

Det som skulle være en rolig morgen med kaffe og frokost for familien i telt ved Mellomvatnet i Bekkebotn i Salangen ble et grusomt drama. Da bestefaren skulle tenne kokeapparatet i syvtiden på morgenen var han ikke klar over at det hadde lekket ut gass fra propangassflaska inne i teltet.

LES OGSÅ: Fortsatt livstruende skadet

I løpet av sekunder sto hele teltet i full fyr, mens de fleste av de fire barna og deres bestemor fortsatt lå i soveposene sine.

Bestefaren reagerte spontant, og fikk tak i en kniv han hadde liggende på utsiden av teltet. Så kastet han seg inn i flammene og skar opp teltduken for å få ut de andre.

Bomullsduk

Teltet som var et leirtelt i bomullsduk fatnet straks gassen tok fyr. Det samme gjorde soveposer og annet utstyr i teltet.

Bestefaren skal ha ofret seg fullstendig for å få ut sine barnebarn og sin kone fra det brennende teltet.

Dramaet vekket familiens vennefamilie i hytta like ved. De forsto raskt at noe var galt, og da de åpnet hyttedøra og stormet ut ble de møtt av et voldsomt flammehav fra teltet som sto bare 25 meter fra hytta.

Hyttenaboer varslet

*Lørdag 06.55: Hyttenaboene ringer 113 og varsler om at et telt har tatt fyr ved Mellomvatnet i Salangen.

De sterkt brannskadde barna og deres to brannskadde besteforeldre ble tatt hånd om og brakt inn i hytta. Heldigvis var både en sykepleier og en ansatt i ambulansetjenesten til stede i området og kunne bistå tidlig i redningsarbeidet.

* 07.08: Hovedredningssentralen i Nord-Norge får melding om ulykken. Ambulansemannskaper og skuterpatruljer blir også tilkalt til stedet.

Vitner forteller om dramatiske scener ved Mellomvatnet, der inntrykkene var svært sterke for alle som kom til. Man forsto raskt at brannskadene var omfattende og at flere av de involverte var påført livstruende skader.

I teltet var to besteforeldre i 50-årene, og fire barnebarn – en gutt på fire år, to jenter på 6 og 9 år, og en gutt på 12 år.

* 07.25: Et SeaKing redningshelikopter tar av fra Bodø.

Venner av de skadde

– Familien består av to voksne og tre barn i skolealder. De ble utsatt for veldig sterke synsinntrykk, lukt og lyd. Vi er nå svært oppmerksomme på å gi særlig barna god oppfølging for å forebygge traumer etter opplevelsen, sier administrasjonssjef og leder av kriseteamet Elisabeth Nutti.

Hjelpemannskapet roser naboene for innsatsen som blir gjort av hyttefolket i området.

* 08.55: Redningshelikopteret fra Bodø lander ved ulykkesstedet.

– Hjelpen kom så fort som mulig, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge, Raymond Prestøy til NRK.

– Vi har to redningshelikoptre i Nord-Norge – et i Bodø og et i Porsanger – og ulykken skjedde så å si midt imellom disse stedene. Fra Bodø er det rundt 260 kilometer til ulykkesstedet, og når helikoptrene flyr med en hastighet på rundt 100 knop var det ikke mulig å komme dit tidligere.

Til Tromsø først

* 10.00: Redningshelikopteret er fremme i Tromsø.

De skadde får behandling på UNN. Det blir konstatert at tilstanden for bestefaren og det ene barnebarnet er livstruende. Alle er alvorlig brannskadd, og behandles for tredjegrads forbrenninger.

Samtidig er politiet på ulykkesstedet for å etterforske tragedien.

Gasslekkasje

– Vi har gjort undersøkelser på stedet, og det viser seg at det er gasslekkasje i et propanapparat som har sørget for brannen og eksplosjonen, forteller innsatsleder Øystein Woll ved Narvik politistasjon til salangen-nyheter.com.

* 13.00 Kriseteamet har samordningsmøte på Helsesenteret i Salangen.

Besteforeldrene og fireåringen er bosatt i Salangen. De øvrige barna i alderen 6-12 år er hjemmehørende i Lenvik kommune. Barna har også besteforeldre i Bardu og Lavangen.

– Dette er en stor familie. Vi har i helga jobbet med å få oversikt over alle som kan trenge bistand, sier Nutti.

Berører svært mange

Hun karakteriserer de skadde besteforeldrene som sosiale mennesker med et stort nettverk i kommunen.

– Denne tragedien berører svært mange. Og de fleste, inkludert meg, har nok vanskelig for å sette ord på hva vi føler. Det blir ekstra spesielt når det er besteforeldre og barn med i bildet. De skulle ha en koselig tur. Slik ble det ikke.

Også det lokale helsepersonellet på stedet hadde en tung dag.

Tok til tårene

– Det var en sjokkartet opplevelse. Voksne, garvede fagfolk har tatt til tårene, sier Nutti.

* Søndag 18.00: Lenvik kommune har informasjonsmøte for foresatte og elever på Fagernes skole i Finnfjordbotn, der tre av de skadde er elever.

– Det er en liten skole. Alle kjenner disse barna, derfor valgte vi å kalle inn alle klassene, sier Evy Nordby, leder av psykososialt team.

– En lege har vært i kontakt med den nærmeste familien. Han forteller om hva som har hendt. Så får alle stille de spørsmålene de lurer på. Helsesøster skal også snakke litt om hvordan det føles å kjenne noen som er alvorlig skadet, sier Nordby.

I Salangen blir rektoren ved skolen til barna som holdt til i nabohytta informert. Fireåringen gikk i kommunal barnehage. Der vil de vurdere behovet for oppfølging etter hvert. Fireåringens mor er fra Skjervøy, og har hele sin familie der.