Berusende utstilling

Fra venstre: Anne Åsen, Anna Bergheim, Eva Støver og Ingrid Rye-Holmboe synes utstillingen var artig.

Fra venstre: Anne Åsen, Anna Bergheim, Eva Støver og Ingrid Rye-Holmboe synes utstillingen var artig. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Søndag åpner ei utstilling med hjertebank.

DEL

«imPuls» er navnet på nyvinninga som handler om hjernen, hjertet og rus. Utstillinga tar utgangspunkt i rus som et vidt begrep, og at rus har både positive og negative konsekvenser.

I går fikk pressen og 10. klasseelever fra Sommerlyst skole ta en sniktitt på utstillinga. Med andre ord, se – og røre! For hva med å lukte på krydder som gir deg et bitte lite dopaminkick? Eller legge håndflatene på hjertefontenen og se hva pulsen får til? Eller teste trimsykkelen og få naturlig rus, eller bare innta tvspillkroken eller høre musikk og se hvordan kroppen reagerer?

Formidling og appell

Prosjektleder Torgunn Wærås forteller at det begynte med en idé om å fokusere på hjertet og hjernen som menneskets to viktigste organer.

– Skal man lage et utstillingsprosjekt må man spisse temaet og skal man klare å formidle noe, og særlig til ungdom, må man ha et tema som kanskje har appell og som angår dem på ulike måter, sier Wærås og legger til at utstillinga blant annet har som formål å formidle forskning.

– Og så ønsker vi at flere både skal studere og forske ved Universitetet i Tromsø, så vi trenger å rekruttere flere. Ikke minst trenger vi flere som har lyst til å studere realfag og som har lyst til å studere helsefag generelt, sier hun.

Og hva sier ungdommen?

Anne Åsen, Ingrid Rye-Holmboe, Anna Bergheim og Eva Støver er i ivrig testing på Hjertefontenen der et hjerte pumper (jukse) blod til værs.

Artig!

– Dette er artig! Og litt spennende. Det er viktig å vite hvordan hjernen reagerer på rus, sier jentene.

Utstillinga inneholder også spesialkomponert musikk, kunst av legemidler, ekte organer og i går åpnet nettstedet uit.no/impuls som vil bli kontinuerlig oppdatert.

Torstein Markeng Storelv tester trimsykkelen og gir (den ikke ferdige) utstillinga terningkast fire.

– Jeg har lært at rus kan påvirke hjernen og at mat er viktig å spise.

Artikkeltags