Avslørte store problemer med regnskapet i februar

NORDLYS: Nordlys har vunnet pris for sine TK-avsløringer.

NORDLYS: Nordlys har vunnet pris for sine TK-avsløringer.

Artikkelen er over 8 år gammel

Så tidlig som i februar skrev Nordlys at Troms Krafts datterselskap Kraft&Kultur AB hadde 1,5 milliarder utestående. Det fikk ikke varsellampene til å lyse. LES ARTIKLENE HER.

DEL

I en artikkelserie sist vinter satte Nordlys et kritisk søkelys på Troms Kraft og deres storsatsing i Sverige, Kraft & Kultur AB.

Nå legger vi ut alle artiklene til høyre slik at du kan lese dem i pdf-format.

Den første artikkelen ble innledet slik:

"Hjemme skryter Troms Kraft uhemmet av sin Sverige-satsing. Faktum er at Kraft&Kultur boikottes, og har 1,5 milliarder utestående."

Toppet klagelista

I artikkelen gikk det også fram at Kraft&Kultur toppet klagelista i nabolandet.

- Å tyne en kassakreditt på dette nivået, og rote med faktureringene sine, det høres uvanlig ut for slike selskaper som dette, sa Frode Kjærland, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen i Bodø om Kraft&Kulturs årsregnskap i 2009.

Tilsynelatende tok Troms Kraft dette med stor ro. Opplysningene som kom fra i artikkelen ble i stor grad tilbakevist, og direktørene Boris Benulic i Kraft&Kultur og Hanne Karde i Troms Kraft skyldte blant annet på omlegging til fjernavlesning av strømmålere, og at det var årsaken til faktureringsproblemene i Sverige.

Alarmen gikk ikke

I april i år skrev Nordlys en ny artikkel som pekte på at Kraft&Kultur hadde to milliarder utestående, og hadde brukt 1,7 milliarder av kassakreditten sin. Heller ikke nå gikk alarmen:

– Det er selvsagt en utfordring å ha så store beløp utestående, men vi føler oss trygge på at vi har solide betalere. Og Kraft og Kultur har til nå hatt svart få tap, sa styreleder Odd Roger Enoksen til Nordlys i april.

Først 22. november ble det offentliggjort at Troms Kraft mistenker regnskapssjuks i milliardklassen i sitt svenske datterselskap. Ifølge selskapet selv var det resultatet av en internkontroll.

Les alle artiklene i pdf-format til høyre

Artikkeltags