Gå til sidens hovedinnhold

Avdøde kjempet for livet mens siktede stakk av

Artikkelen er over 8 år gammel

Mens et øyenvitne forsøkte å redde livet til mannen i 50-årene, rømte den drapssiktede med hodeskader.

ALTA (Nordlys): Mannen i 40-årene som er siktet for forsettlig drap, ble selv skadet i forbindelse med at han skjøt og drepte en mann i 50-årene like før klokken 19 lørdag kveld.

Mannen trengte seg inn i hytta i Gargoluoppal i Kautokeino, der to personer befant seg fra før av. Mannen i 50-årene ble truffet med ett skudd i overkroppen, og døde av skadene.

Politiet fikk meldingen om drapet klokken 18.53, og rykket straks ut med mannskaper fra Kautokeino.

LES MER: Løslatt av politiet - så skjedde drapet

LES MER: Tipset om fyllekjøring - så ble han drept

Basketak

I hytta oppsto det også et basketak, som førte til at siktede fikk hodeskader. Det bekrefter den siktedes advokat, Kjetil H. Nilsen, overfor Nordlys.

- Da jeg ble kontaktet tidligere i dag med forespørsel om å ta oppdraget, fikk jeg beskjed om at han var ganske forslått og hadde skader i ansiktet, sier Nilsen.

Nordlys kjenner til at politiets etterforskning så langt peker mot at hodeskadene ble påført mannen etter at han hadde avfyrt skudd.

Etter det Nordlys erfarer, mener politiet også at det skal ha blitt framsatt trusler fra den drapssiktede før skuddet eller skuddene ble avfyrt.

Politiet ønsker ikke å gå i detalj om hendelsesforløpet i hytta. Men på spørsmål fra Nordlys, vil ikke politiadvokat Ernst Pettersen utelukke at den drapssiktede også kan bli siktet for drapstrusler mot øyenvitnet i hytta.

– Vi kan ikke utelukke at siktelsen blir utvidet, sier Pettersen.

Rømte

Da mannen i 50-årene segnet om, gjorde øyenvitnet fortvilte forsøk på livredning. Imens stakk mannen av fra åstedet.

– Den tredje personen gjorde forsøk på livredning, bekreftet lensmann i Alta, Øyvind Lorentsen, under søndagens pressekonferanse.

Senere, klokken 20.35, ble den drapssiktede pågrepet på sin egen bopel. Skytevåpenet hans ble lørdag kveld funnet utenfor hytta.

Siden ble han kjørt til Hammerfest sykehus, der han ble sjekket for skader i hodet.

Søndag kveld ankom mannen Alta lensmannskontor etter legesjekken i Hammerfest.

- Jeg skal snakke med ham snart, sier Nilsen klokken 19.20.

Ble sluppet fri

Politiet bekreftet under pressekonferansen at mannen i 13-tiden på dagen ble pågrepet for promillekjøring etter tips fra den nå avdøde mannen i 50-årene. Da hadde den drapssiktede benyttet en traktor til å fylle avdødes innkjørsel med snø.

En politipatrulje rykket ut og pågrep mannen, før det ble tatt blodprøve. Klokken 16.30 ble han kjørt tilbake til sin bopel i Gargoluoppal.

På spørsmål fra Nordlys, sier politiet at de ikke med sikkerhet kan slå fast at den siktede hadde promille da han ble pågrepet.

- Det er først når vi har fått svaret på blodprøven tilbake fra Folkehelseinstituttet at vi kan svare på det, sier politiadvokat Ernst Pettersen til Nordlys.

- Hvorfor ble han sluppet løs etter blodprøven?

- Det normale i promillesaker er at vedkommende det blir tatt blodprøve på blir dimittert.

- Var det noe som tilsa at mannen var aggressiv eller utgjorde en trussel da han ble dimittert?

- Vi har ingen opplysninger som tilsier det.

- Vil politiet selv kontakte Spesialenheten for politisaker for å få avklart om det kan ha skjedd noe kritikkverdig?

- Det må først foreligge opplysninger som tilsier at det har skjedd noe kritikkverdig fra politiets side før spesialenheten kobles inn.

Siktede onkel til avdødes barn

Nordlys har tidligere skrevet at den siktede har en slektsforbindelse til avdøde. Avdøde var tidligere gift med siktedes søster. Siktede er onkel til mannens barn.

LES MER: Siktet er onkel til offerets barn

Politiet ønsket søndag ikke å gå i detalj om hendelsesforløpet i hytta. De har gjort et innledende avhør med den tredje personen som var til stede i hytta, men har så langt ikke avhørt den drapssiktede.

Mannen er så langt siktet etter straffelovens paragraf 233, første straffalternativ - altså forsettlig drap. Mandag skal han etter planen fremstilles for videre varetektsfengsling i Alta tingrett.

- Vi kan ikke utelukke at siktelsen vil bli utvidet, sier politiadvokat Ernst Pettersen til Nordlys.

Nordlys oppdaterer saken.