Autistiske Jon Henrik blir FNs hovedtaler

Salanger Nyheterredaktør Jon Henrik Larsen er åpen om diagnosen Autisme.

Salanger Nyheterredaktør Jon Henrik Larsen er åpen om diagnosen Autisme. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

- Jeg synes det er viktig å fortelle hvordan man kan gjøre en svakhet om til en styrke, sier Jon Henrik Larsen.

DEL

Redaktør Jon Henrik Larsen ved Salangen Nyheter skal være hovedtaler under UNICEFs konferanse i Oslo 30.mai. Konferansen heter «The State of the World’s Children 2013: Children with disabilities».

- Jeg gleder meg veldig. Det er en utrolig stor glede å få lov til å holde en tale på en konferanse hvor de skal fremheve barn med funksjonshemming. Det er fint at jeg kan være et forbilde for at man kan fungere hvis man får hjelp, forteller Larsen til Nordlys.

Salangen Nyheter er en liten lokalavis som har vokst seg stor. I tillegg til å dekke nærområdet i Salangen tett, har avisen også sendinger på flere andre språk.

Jon Henrik Larsen er heller ikke fremmed for å publisere morsomme nyhetssaker på nett, som sakene tomme popcorn-hyller i butikken og forlatt handlevogn i gata. Nettavisen har flere ganger fått oppmerksomhet i riksdekkende media, og også humorprogrammet «Nytt på Nytt» har kommentert den litt utradisjonelle avisen.

Åpen om diagnosen

Nettavisen har Larsen selv startet opp, etter at en iherdig interesse for media startet i barndommen. Han har også flere ganger i media fortalt om hvordan det er å leve med diagnosen autisme.

- Jeg synes det er viktig å fortelle hvordan man kan gjøre en svakhet om til en styrke. Jeg har mye respekt for det arbeidet UNICEF gjør og sær denne konferansen, forteller han.

Larsen skal tale for personer som har betydning og autoritet til å si noe om hvordan barn og unge kan få et mer verdifullt liv.

- Den største utfordringen er hvordan man kan være med og bli flinkere til å følge opp barn fra barndommen og til arbeidslivet. Det er viktig å formidle at det er mulig å lykkes med et handicap, man må ikke bli en "naver". Det må bare legges til rette for alternative arbeidsplasser.

Larsen er klar på at det ikke er bare vaskere eller kantinemedarbeidere personer med ulike funksjonshemminger kan gjøre. Salangen Nyheter er et bevis på det, mener han.

- Jeg startet opp dette helt alene. Jeg har brukt min svakhet til å bli en styrke, og Salangen Nyheter legger til rette for andre med handicap i Salangen. Vi har blant annet flere ansatte med autisme. Flere bedrifter skulle gjort som oss i Salangen, mener han.

Taler for kongefamilien

Dette er noe av det han ønsker å ta opp når han skal tale for både representanter fra regjeringen og kongehuset i Oslo.

- Jeg gleder meg veldig, og jeg har tenkt mye på hva jeg vil si og hva jeg vil få fram. Jeg må korte ned mye, for jeg har bare ti minutter til rådighet, humrer Larsen.

Ufarliggjør autisme

Tilbakemeldingene som har kommet til redaktøren de siste årene fra foreldre med barn med autisme, eller ungdom med den samme diagnosen, motiverer Larsen til å fortsette å ufarliggjøre temaet.

- Når ei mor forteller meg at når hun ser det jeg har bygd opp, gir henne håp for datteren hennes også, vet jeg at det jeg gjør hjelper. Salangen Nyheter er barnet mitt, og alt jeg gjør er igjennom den. Hadde det ikke vært for diagnosen, hadde jeg ikke hatt Salangen Nyheter i dag.

Artikkeltags