Arnhild (58) kan tape én million på kommunens sparekniv

forbannet: ? Jeg blir forbannet om jeg mister pensjonen, sier Arnhild Sundstrøm. Fred Magne Johansen (til venstre), Gunhild Johansen og Jens Ingvald Olsen varsler kamp mot byrådets planer om omorgansiering av Tromsø kommunes renholdsavdeling Fagrent.

forbannet: ? Jeg blir forbannet om jeg mister pensjonen, sier Arnhild Sundstrøm. Fred Magne Johansen (til venstre), Gunhild Johansen og Jens Ingvald Olsen varsler kamp mot byrådets planer om omorgansiering av Tromsø kommunes renholdsavdeling Fagrent. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Arnhild Sundstrøm har vasket for kommunen i 30 år. Nå risikerer hun milliontap om byrådet omorganiserer renholdet.

DEL

– Jeg blir forbannet om jeg mister pensjonen!

Det fastslår Arnhild Sundstrøm (58), som har jobbet med renhold i Tromsø kommune i 30 år. Hun er blant de 179 ansatte som nå kan bli rammet hardt hvis byrådet gjennomfører omorganiseringen de varslet i Nordlys i går.

Byrådet vurderer tre alternativer driftsformer for Fagrent:

  • Kommunalt aksjeselskap
  • Kommunalt foretak
  • Konkurranseutsetting

Byråd for finans, Anne Berit Figenschau (H), sa søndag til Nordlys at et kommunalt AS er mest interessant. Hun vedgikk åpent at kommunen da vil spare penger på at de ansatte mister sin pensjonsordning.

– Stort ran

For Arnhild Sundstrøm blir konsekvensen i så fall knallhard.

Hun står i fare for å miste AFP-rettigheter verdt rundt én million kroner om hun taper sin opptjente AFP-ansiennitet.

Den årlige verdien av AFP utgjør nemlig rundt 40.000 kroner, og kvinner lever i snitt 25 år etter fylte 62. Totalverdien er vel én million kroner.

– Dette er et stort ran – og det er sosial dumping, mener hovedtillitsvalgt for Fagforbundet, Fred Magne Johansen.

Beskjeden lønn

– Dette er også en gruppe som ikke tjener mye fra før av. Byrådet tar altså de svakeste først.

Gruppeleder for SV, Gunhild Johansen, er rystet over byrådets planer.

– Dette er hårreisende! I min lange karriere som tillitsvalgt i Fagforbundet, har jeg vært med å kjempe for at alle kommunalt ansatte skulle få rett til pensjon. Nå vil byrådet organisere disse arbeidstakerne ut av den kommunale pensjonsordningen. Det er så uanstendig at det er til å gråte blod av!

Kontinuerlig omstilling

Arnhild Sundstrøm forteller at det har vært en rekke omstillingsprosesser i Fagrent.

– Vi har fått stadig mer å gjøre, og det er klart det sliter på. Så skal man altså i tillegg oppleve at de vil ta pensjonen fra oss, sier hun.

– De har vært i kontinuerlig omstilling, og de jobber supereffektivt. Her er det tydeligvis bare pensjonen byrådet vil spare på, sier gruppeleder for Rødt, Jens Ingvald Olsen.

Både opposisjonen og Fagforbundet varsler nå kamp mot byrådets planer. Gunhild Johansen understreker at det ikke bare er tre alternative driftsmodeller for Fagrent.

– Det fjerde alternativet er at man beholder driften som den er i dag. Det er i hvert fall helt utelukket at Fagrent skal kunne konkurrere med private bedrifter om oppdrag ute på byen. Jeg er spent på å se hva NHO Service sier om de planene, sier Johansen.

Det lyktes ikke Nordlys å få en kommentar fra finansbyråden mandag.

Artikkeltags