Gå til sidens hovedinnhold

Åpnet familiens hus

Artikkelen er over 10 år gammel

Solveig (2) fant raskt frem til lekene da hun ble første barn til å besøke Tromsøs første åpne barnehage.

Rett over åpningstid klokka ti kommer Solveig Torp (2) til Åpen barnehage i Familiens hus på Stakkevollan. Nesten før hun har fått av seg yttertøyet er hun borte ved dokkene.

- Vi kommer nok til å bruke dette tilbudet, smiler mamma Astri Torp.

Etterlengtet tilbud

Familien kom flyttende til Tromsø fra Kristiansand for fem år siden, og noe av det første hun prøvde å finne var en åpen barnehage.

- På Sørlandet er det veldig vanlig, forteller hun.

Hun og ektemannen Lars Torp har til sammen 130 prosent jobb, og kombinerer det med å være hjemme med Solveig. Hun er barn nummer fire, og i februar kommer nummer fem. De to har ikke ønsket å ha barna i barnehage før de er rundt tre år.

- I løpet av de tre første leveårene skjer det mye påvirkning som vi vil at barna skal ha fra foreldrene. Åtte timer i barnehage er også en liten evighet for små barn, mener Astri.

Å kunne komme innom en åpen barnehage gir både Astri og Lars mulighet til å møte andre voksne, og Solveig sjansen til å leke med andre barn selv om de har valgt å vente med barnehage.

Hus i flere ”etasjer”

Åpen barnehage er en viktig del av Familiens hus på Stakkevollan. Begge deler åpnet på onsdag. Den åpne barnehagen er et lavterskeltilbud for alle. Målgruppen barn fra 0-6 år og deres foreldre.

- Her leverer man ikke fra seg barna og drar, men her kan foreldre og barn være sammen og møte andre foreldre og barn, forteller enhetsleder for forebyggende helsetjenester i Tromsø Kommune, Greta Jentoft.

Samarbeidet med helsestasjonen vegg i vegg er veldig tett, og en helsesøster vil være innom barnehagen flere timer i uka. Kommunepsykologen vil også være tilstede på faste tidspunkt.

- Hit kommer fagfolkene til folk i stedet for at folk må oppsøke dem, sier Jentoft.

Samler tilbud

Målet med familiens hus er å samle kommunale tjenester og tilbud, og gjøre dem mer tilgjengelige for folk. Jentoft viser frem en tegning av et hus. Åpen barnehage er første etasje.

- Folk som har, eller finner ut at de kan ha, behov for litt ekstra støtte får bli med opp i andre etasje. Her finnes tilbud som foreldrekurs, samlivskurs, familegrupper og gruppe for foreldre med barn med overvektsproblemer. Vi har nå åtte til ti ulike kurs, forteller Jentoft.

- Noen sliter ekstra mye, sier Jentoft og flytter fingeren opp til den øverste etasjen på huset.

- De får hjelp til å bli henvist videre for å få mer hjelp og tettere oppfølging, forteller hun.

- Fabelaktig

Leder for helse- og omsorgskomiteen i Tromsø kommune, Svenn A. Nielsen, synes tilbudet er fabelaktig.

- Jeg tror dette kommer til å bli både bra og populært, sier han.

Han har selv fem barn som nå er voksne, og ser for seg at han selv ville brukt et tilbud som åpen barnehage om det fantes da han var småbarnsfar.

Erfaringene med familiehus andre stedet i landet er gode.

Torp har også tro på modellen.

- Jeg tror det er veldig lurt å samle tilbudene, og at fagkunnskapen kommer hit, sier hun.