Ap rykker frem i Nord-Norge

På tromsø-besøk:  Listetopp for Ap i Troms, Martin Henriksen, og Aps nestleder Helga Pedersen (til venstre), har flyt på meningsmålingene. På Kafé X fikk de klar beskjed fra Åge Buck Jensen, Hilde Nicolaisen i Rio-Nord og Vidar Hårvik (til høyre) i Marborg, om hvilke behov brukerorganisasjonene har.

På tromsø-besøk: Listetopp for Ap i Troms, Martin Henriksen, og Aps nestleder Helga Pedersen (til venstre), har flyt på meningsmålingene. På Kafé X fikk de klar beskjed fra Åge Buck Jensen, Hilde Nicolaisen i Rio-Nord og Vidar Hårvik (til høyre) i Marborg, om hvilke behov brukerorganisasjonene har. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Helga Pedersen og listetopp Martin Henriksen fikk gode nyheter under sitt besøk i Tromsø.

DEL

Både Helga Pedersen og listetopp Martin Henriksen i Troms er fornøyd med fremgangen på den nye meningsmålingen Nordlys har fått utført denne uka.

Ap ser ut til å styrke seg i nord, særlig i Troms og Finnmark. For Høyre ser det derimot ut til å gå motsatt vei. Og Miljøpartiet De Grønne klatrer fortsatt oppover.

Onsdagens partibarometer fra TV 2 viser samme tendens på landsbasis.

LES OGSÅ: Hun er politikkens svar på tørkende maling. Gjesp.

Nasjonal trend

– Jeg tror flere og flere vil vektlegge det som er retningsvalget når de skal stemme 9. september. Det handler om hva de store pengene skal brukes til, helse, omsorg og skole eller skattekutt, sier Aps nestleder når hun får presentert tallene i målingen gjort denne uken i de tre nordligste fylkene.

Helga Pedersen peker også på at dette er en nasjonal trend nå. I gårsdagens VG-måling hadde Ap med et rykk gått helt opp i ryggen på Erna Solberg, som med sitt Høyre har vært landets største parti på alle målinger siden april 2012.

Ap frem

I Finnmark ble Ap denne uken målt til 35,1 prosents oppslutning, mens Høyre bare målte til 23,5 prosent. Riktignok er dette himmelhøyt over valgresultatet i 2009, men det er en tilbakegang fra forrige ukes måling på 2,4 prosentpoeng.

I Troms går Ap frem 2,6 prosentpoeng fra forrige uke, mens Høyre faller med 0,4. Ap får 30,3 prosent mot Høyres 24,1 prosent.

I Nordland er det liten bevegelse i tallene. Høyre får denne uken en oppslutning på 24,5 prosent mot Aps 31,1.

Grønne kvinner

Valgkampoverraskelsen Miljøpartiet De Grønne (MDG) viser fortsatt god form i nord.

På denne målingen får partiet 4,8 prosent i Finnmark (frem 1,7 prosentpoeng) og 4,5 prosent i Troms (frem 0,9). I Nordland går imidlertid MDG svakt tilbake og måler denne uka til 2,9 prosent (tilbake 0,7).

Påfallende er imidlertid det som kan leses ut av bakgrunnstallene. På den forrige målingen var det de unge i landsdelen – aldersgruppen 18–29 år – som løftet MDG opp. Oppslutningen er fortsatt god i dette segmentet, men nå står De Grønne enda sterkere hos kvinner i aldersgruppen 30–44 år. I Finnmark svarer hele 11,6 prosent av kvinnene i denne aldersgruppen at de vil stemme på MDG. I Troms er det samme tallet 7,6 prosent, mens Nordlands-kvinnene ennå ikke har oppdaget attraksjonen til nykomlingen. Her må tydeligvis MDG gjøre sine hoser enda grønnere blant kvinner i sin beste alder.

Vekst og miljø

Helga Pedersen nøler en smule med å prøve å gi en forklaring på hva det er som skjer blant hennes medsøstre i Finnmark.

– I Ap legger vi vekt på å kombinere vekst og miljø. Nord-Norge trenger økonomisk vekst, men det må selvsagt skje på en bærekraftig måte. Det er ikke sikkert at MDG vil stå så sterkt dersom folk begynner å se på helheten i politikken deres, mener Pedersen, og henviser til det faktum at MDG i sitt program går mot ytterligere økonomisk vekst, unntatt til de virkelig fattige.

– MDG får ekstreme utslag på målingene, men det kan fort bli slike utslag nedover også, mener Martin Henriksen.

Mørkt for SV

For SV er dette atter en meningsmåling som sender partiet videre nedover. SV går tilbake 2,0 prosentpoeng i Nordland, til 4,1 prosent. I Troms tilbake 1,3 til 6, 2 prosent og i Finnmark tilbake 1,0 til en oppslutning på 7,0 prosent.

– Det er fare for at det blir en rein nordnorsk «oljebenk» på Stortinget. Vi i SV må nå mobilisere av alle krefter på miljø, skole og asylbarna. Jeg tror mange i nord ønsker en levende venstreside, sier listetopp i Troms, Torgeir Knag Fylkesnes.

Bekreftet av TV2-måling

Også TV 2s partibarometer viser onsdag at Høyre taper og Ap vinner. Dermed øker Stoltenberg forspranget over Solberg.

Høyre får en oppslutning på 26,8 prosent, ned 2,6 prosentpoeng fra mandagens måling. Deler av det tapet kommer Arbeiderpartiet til gode; statsminister Jens Stoltenbergs parti er opp 1,6 prosent poeng til 31,8 poeng på barometeret som utarbeides av TNS Gallup for TV 2.

Selv om det er andre gang på rad at den sittende statsministeren kan notere seg for en oppgang, mens utfordreren ser velgergrunnlaget krympe, er Erna Solberg ikke med på at ting er i ferd med å rakne for henne, partiet eller regjeringsprosjektet.

— Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror at det fortsatt er et ønske om en ny regjering fra velgerne, sier Solberg til NTB.

Det er kvinnene og velgere i aldersgruppen 30—45 år som i betydelig mindre grad nå svarer at de vil stemme Høyre.

Men det kan muligens være et plaster på såret i den blå fløyen at Fremskrittspartiet går fram 0,7 prosentpoeng og nå lokker 15,9 prosent av velgerne. Kristelig Folkeparti har like stor fremgang og ender på 5,6 prosent, størst blant de små partiene. Venstre holder seg stabilt på 4,4 prosent.

Begge Aps rødgrønne partnerne faller. SV er ned 0,3 prosent og ligger akkurat på sperregrensens 4 prosent. Senterpartiet taper 0,8 prosentpoeng og ligger nå på 4,7 prosent.

De grønne gjør igjen et lite hopp, og ender på 2,9 prosentpoeng, 0,6 prosentpoeng høyere enn på mandag.

Artikkeltags