Gå til sidens hovedinnhold

Ap-politiker i strupen på universitetet

Artikkelen er over 10 år gammel

Fylkessekretær Eskild Johansen i Troms Arbeiderparti slakter Universitetet i Tromsø for å avvikle finsk og kvensk på masternivå.

Johansen, som tidligere har vært politisk rådgiver for ordfører Arild Hausberg, har også lang fartstid i Norske Kveners Forbund. Han mener UiT sitter på mye ansvar og at ringvirkningene bak planene kan være døden for den kvenske kulturen, skriver Utropia.

– Undergangen for en hver kultur er å miste sitt språk. Alt vi ber om er at universitetet understøtter det behovet vi har for å utdanne våre egne språkarbeidere. Slik kan språket og kulturen overleve, sier Johansen.

– Tar ikke plass

– Det er kun 4-5000 kvenske språkbrukere igjen i Norge. De fleste av disse er gamle mennesker. Vi vet at vi mister flere hundre språkbærere hvert år, og basert på antallet i dag har vi neppe mer enn ti år igjen før språket dør ut. Vi er et folk som aldri har bedt om almisser eller har tatt stor plass på statsbudsjettet, sier Ap-politikeren.

Han berømmer de kvenske organisasjonene for arbeidet de gjør med kvenske språkkurs og kulturaktiviteter.

– Ved å fjerne det akademiske grunnlaget for å utdanne flere språkarbeidere, står den kvenske språksatsingen foran et massivt nederlag. Vår kultur er en vesentlig del av den nordnorske felleskulturen, og hvis UiT som det eneste nordlige universitetet ikke er villig til å være med på å hjelpe den kvenske kulturen fra språklig undergang, hvem skal gjøre det da, spør Johansen.

Forpliktet

Lederen for Norske Kveners Forbund, Rune Sundelin, viser til at Norge er forpliktet til å holde liv i det kvenske språket gjennom Det europeiske språkcharteret og Deklarasjonen om nordisk språkpolitikk.

– Det er umulig for Norge å oppfylle sine internasjonale forpliktelser uten et oppegående forskningsmiljø. UiT må avklare med regjeringen hvordan konvensjonene for å opprettholde kvensk språk fra nå av skal følges opp, sier Sundelin.