Anton Myhra er død

Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Tromsø-filosofen Anton Myhra døde lørdag, 61 år gammel.

DEL

Myhra var lektor i filosofi ved Universitetet i Tromsø med moralfilosofi og den greske antikken som spesialfelt. Foruten å være en populær foreleser, ble han kjent for sin aktive deltakelse i samfunnsdebatten også utenfor universitetet – ofte med et humoristisk, skrått blikk på tilværelsen.

I 1990 gikk han i bresjen for å stifte en uhøytidelig støtteforening for det norske kongehuset, Royalistselskapet Prelaten, som fikk mye oppmerksomhet.

På det seriøse plan ble han lagt merke til for sine bidrag til debatter om selvrealisering, om å bruke hodet og kroppen og delta i sosialt fellesskap.

53 år gammel ble Anton Myhra rammet av hjerneslag. Sykdommen gjorde ham delvis lam, pleietrengende og rullestolavhengig. Likevel kjempet han seg tilbake i jobb og fungerte en periode i halv stilling på universitetet med undervisning og forelesninger.

– Jeg har beholdt mine tenkende evner og talen, men det er ei hel liste over vesentlige tap. Jeg har grått og ledd mye. Å forsone seg med sykdommen er en stor jobb. Ingen forblir uberørt av å tape så mange livsfunksjoner som jeg har gjort, sa han i et intervju med Nordlys i 2004.

Myhra kom opprinnelig fra Larvik, men bodde 35 år av sitt liv i Tromsø. Han hadde ikke nær familie i byen, men etterlater seg sønnen Espen Myhra, bosatt i Bergen.

Artikkeltags