Gå til sidens hovedinnhold

«Anti-olje»-Martins snuoperasjon

Artikkelen er over 9 år gammel

Fra nei til ja på fire år.

TROMSØ/HONNINGSVÅG (Nordlys): - Jeg har aldri hatt noe religiøst forhold til hvor og når vi skal bore etter olje. Men det skal være gjennomtenkt og vi skal gå forsiktig frem, sier Martin Henriksen til Nordlys.

Den 33 år gamle, tidligere AUF-lederen fra Harstad, jobber nå som politisk rådgiver for fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen. For kort tid siden ble han satt på førsteplass da nominasjonskomiteen i Troms Ap leverte sitt første forslag til stortingsvalgliste.

Ikke osteklokke

- Betyr det du sier at du nå åpner for muligheten til petroleumsaktivitet i Lofoten/Vesterålen?

- Nå er vi en fase med kunnskapsinnhenting. Vi må se på resultatet av dette og gjennomgå denne kunnskapen før vi trekker noen bastante konklusjoner.

- Kan vi forstå deg slik at du ikke vil ha et varig vern av Lofoten/Vesterålen, men at du åpner for oljevirksomhet under gitte omstendigheter?

- Jeg har aldri vært for et sånt osteklokkevern av spesielle områder. Og jeg har ikke tenkt å skru av oljekranene i nord eller jage alle ingeniørene hjem.

Han understreker at han går til valg på Aps program i disse spørsmålene.

- Jeg kjemper også hardt for at det skal bli ringvirkninger på land av petroleumsaktiviteten i landsdelen, sier Martin Henriksen, som i tillegg peker ut skole og utdanning som viktige valgkampsaker.

Svært skuffende

- Troms AUF mener Lofoten/Vesterålen ikke skal åpnes for oljevirksomhet, av hensynet til det biologiske mangfoldet, sier Mari Silje- bråten, leder i Troms AUF.

Hun mener dette sårbare området må få et varig vern.

- Så her er dere ikke på linje med Martin Henriksens syn?

- Vi er ikke enige på dette punktet, men Martin er vår kandidat og vi står bak ham. Men vi vil også slåss hardt for vårt syn og våre saker, sier Mari Siljebråten.

- Dette er svært skuffende av Henriksen, sier hans tidligere kampfelle, Frederic Hauge i Bellona til Nordlys.

- Men vi kommer til å fortsette å arbeide hardt for å stoppe oljevirksomhet i truede områder. Så får bare disse andre drive og skifte syn, sier Frederic Hauge.