Anbefalt av NASA

Artikkelen er over 10 år gammel

NASA anbefaler folk å se Tor Even Mathisens Nordlysvideo fra Berg. SE VIDEOEN! Og lær hvordan du kan ta gode nordlysbilder!

DEL

- Det er en timelapse med stillbilder som er satt sammen. Det meste er gjort ute på Berg hvor jeg bor, forteller fotograf i NRK Troms og Finnmark, Tor Even Mathisen.

Se videoen lengre ned i artikkelen! Og lær hvordan du kan ta gode nordlysbilder!

NASA presenterer hver da et Astronomy Picture of the Day på sine nettsider, og den 23. november var det Mathisen sin timelaps som ble presentert for leserne.

- Det er jo veldig artig at de har presentert den, sier Mathisen.

Antallet treff på videoen har gått merkbart opp etter at NASA la den ut.

- Jeg ser på trafikken at det meste kommer fra NASA, sier fotografen.

Hvordan de har kommet over den vet han ikke.

- Den ligger jo på vimeo og youtube, ting sprer seg fort på nettet. Det er veldig gøy å gjøre tin på nett. Man kan se hva andre har gjort og bli inspirert og det er fint om noen blir inspirert av det jeg gjør, sier han.

Aurora Borealis timelapse HD - Tromsø 2010 from Tor Even Mathisen on Vimeo.

Slik kan du ta gode nordlysbilder

Ønsker du å forevige det vakre nordlyset med et fotoapparat, men føler at du ikke kan? Her er oppskriften på hvordan du tar nordlysbilder:

For å kunne fotografere nordlys, må det naturligvis være nordlys på himmelen. Det er to viktige ting som avgjør om himmelfenomenet vises, og begge delene kan undersøkes på forhånd.

1. Sjekk værmeldingen.

Ta deg en tur innom yr.no, da vet du om det blir skyfritt på himmelen slik at nordlyset faktisk vises når det kommer.

2. Sjekk nordlysvarselet.

Dersom du åpner nettsiden spaceweather.com finner et prosentvis anslag på nordlysaktivitet i venstre marg. Dette kan være svært nyttig ettersom god planlegging av en fotosesjon ofte gir gode resultater. Dersom du vet at det er nordlys på himmelen og at været er godt, bør du pakke sekken:

3. Ta med kamerastativ, kamera og objektiv.

Det er nesten umulig å ta nordlysbilder uten stativ på grunn av den lange lukkertiden som ofte brukes. Husk å ha nok strøm på kamerabatteriet. For best resultat bør du ha et kamera hvor du har mulighet til å endre innstillingene manuelt, og hvor du kan bruke et lyssterkt vidvinkelobjektiv (brennvidde på cirka 30 mm eller mindre). Du kan også benytte et rimeligere kompaktkamera for å ta bildene.

4. Ta med varme klær.

Det er utrolig kjipt å måtte avlyse en fotosesjon på grunn av kulde, når det perfekte øyeblikket har kommet. Du blir ofte stående mye i ro, og det kan være lurt med ekstra varme sko og hansker.

5. Dra til et sted med lite lysforurensing.

Lys fra by- og tettsteder gjør det vanskelig å se nordlys, men du skal ikke langt fra bebyggelse før forholdene blir bedre. De beste nordlysbildene har ofte vakre naturomgivelser, så det kan være lurt å finne et mørkt sted med vakker utsikt.

6. Prøv deg fram med innstillingene.

Alle nordlys er forskjellige, og fotoforholdene er ulike fra sted til sted. Derfor krever nordlysfotografering tålmodighet og eksperimentering. Dermed må du stille kameraet ditt på M = manuell og endre disse ulike innstillingene:

Blenderåpning: Denne oppgis som f/*. For eksempel f/5.6. Jo lavere tallet er, jo mer lys slippes inn i kameraet. Siden det er mørkt ute, bør du ha så lavt tall etter f/ som mulig.

Lukkertid: Når du tar et bilde, gjenspeiles virkeligheten på en bildebrikke i en gitt tid. Dersom du har kort lukkertid, for ekspempel 1/60 sekund, så slippes lite lys inn. Ved nordlysfotografering behøver du lang lukkertid, fra cirka 5-30 sekunder avhengig av de andre innstillingene og styrken på nordlyset. Ved lukkertider over 20 sekunder vil nordlyset bli en grønn strukturløs grøt og stjernene vil få korte haler.

ISO: ISO-verdien er lysfølsomheten til bildesensoren. Ofte krever nordlysfotografering høye ISO-verdier for å lyse opp bildet. Fallgruven er at ISO-verdier over 800 blir kornete, men det er bedre å få et kornete nordlysbilde enn et glatt bilde av ingenting.

Skru av bildestabilisatoren: Når du benytter kamerastativ, bør du skru av bildestabilisatoren. Årsaken er at bildestabilisatoren ironisk nok kan forårsake forstyrrelse når den er aktivert på stativ.

Støyreduksjon: På noen av fotoapparatene kan du skru på en funksjon som reduserer støy ved lange lukkertider. Les om dette i kameramanualen.

Råformat: Dersom du kan, bør du ta bildene i RAW-format. Da har du store fordeler når du skal etterbehandle bildet.

Tips: Aktiver timeren slik at bildet tas av seg selv. Slik slipper du forstyrrelse av at kameraet beveger seg når du trykker på knappen. Skru på autofokus, fokuser på et lys i horisonten, og sett fokuset på manuelt. Slik holder den seg og nordlyset blir i fokus.

OPPSUMMERING:

Start for eksempel med maksimal blenderåpning (f/«lavest mulig tall»), høy ISO (1600), og prøv deg frem med lukkertiden. (Begynn med 15 sekunder). Ved gode lysforhold kan du bruke lavere ISO, men dersom du er ute etter å fange strukturen i nordlyset bør du ha høy ISO og kort lukkertid.

Her er noen eksempler:

1: 18 mm, f/3,5, lukkertid 15 sekund, ISO: 400.

2: 10 mm, f/4, lukkertid: 30 sekund, ISO: 1600.

Artikkeltags