Statssekretær Hans-Kristian Amundsen har nylig landet på Sydpolen sammen statsminister Jens Stoltenberg, og her er bildet han formildet på sin Facebookprofil.

- Er på Sydpolen sammen sjefen. En mektig følelse å komme til dette enorme, vakre og noen ganger så brutale kontinentet. I dag er Sydpolen arena for et bredt internasjonalt samarbeid mellom vitenskapsmenn. For 100 år siden konkurrerte Scott og Amundsen om å bli første mennesker til verdens absolutte ytterpunkt, skrev dagens Amundsen da han nådde polpunktet.

Nordlys`tidligere sjefredaktør er med i statsminister Stoltenbergs følge på Sydpolen for å markere 100-årsdagen for at Roald Amundsen og hans fire menn nådde polpunktet.

Haakon til Tromsø

Onsdag kommer kronprins Haakon til Tromsø og kun været i Antarktis kan hindre at kronprinsen og et folkehav i Tromsø får snakke med statsminister Jens Stoltenberg fra Sydpolen.

Den satellittoverførte samtalen fra Sydpolen blir nemlig høydepunktet under markeringen av 100-årsdagen for at Roald Amundsen og hans fire menn nådde Sydpolen. Det er også en markering av at det offisielle Nansen-Amundsenåret som feirer at det er 150 år siden Fridtjof Nansen ble født, og 100 år siden Roald Amundsen vant kappløpet om å bli først til Sydpolen.

Polarparade

Før kronprinsen står på Stortorget vil Ishavsbyen Tromsø ha gjenopplivet den gamle tradisjonen med polarparade gjennom sentrum. På 50-tallet ble levende isbjørnunger slept gjennom gatene i Tromsø under markeringen av byens tilknytning til ishavsfarten. Polarparaden ble arrangert under en polardag i regi av Arktisk Forening, der utstoppede moskuser og fangstmenn i fangsthytter var blant innslagene i opptoget.

Tromsøværingene vil også få mulighet til å meske seg med arktisk kraftkost når polare retter settes på menyen før polarparaden. På Stortorget skal også Bel Canto gjenoppstå med Anneli Drecker, Nils Johansen, Gaute Barlindhaug og perkusjonist Andreas Eriksen.

- Vi håper på 3.000 frammøtte til markeringen på torget, sier pressekontakt Janne Schreuder i Nansen-Amundsen-året, til NTB.

Delegasjon fra Tromsø

I andre enden av satellittlinjen, på Sydpolen, har kanskje statsminister Jens Stoltenberg allerede tatt imot den eller de av de norske Sydpol-ekspedisjonene som kom fram i tide. Stoltenberg skal være tre dager i Antarktis, og dersom værforholdene tillater det, skal han selv gå på ski det siste stykket til sydpolpunktet.

Den mest kjente av de norske ekspedisjonene har kjempet med å holde skjemaet til Roald Amundsen for å nå polpunktet på 100-årsdagen. Gruppen, som består av Vegard Ulvang, eventyrer Stein P. Aasheim (58), polarhistoriker Harald Dag Jølle og direktør Jan Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, har hatt som mål å følge den samme ruta som Roald Amundsen og hans følge valgte for 100 år siden.

Avduker bronsestatue

Kronprins Haakon skal før satellittkontakten med Sydpolen være til stede under avdukingen av bronsestatuen av Tromsøs egen sydpolfarer - Helmer Hanssen. Dagen starter på Gyllenborg skole hvor elevene med kreative uttrykk viser historiske polare hendelser.

Kronprinsen skal også besøke en utstilling som viser fram det moderne Tromsø som arktisk og polar hovedstad.

- Det er det som er det fine med Tromsø at vi har historien til å være nasjonal, men vi kan også trekke det ned i det lokale, sier Janne Schreuder. (ANB-NTB)