Advarer mot kjøp av Paracet på butikk

SMERTELINDRING: Apoteker Hans Petter Leer oppfatter ikke omsetningstallene for reseptfrie smertestillende som bekymringsverdige og beskriver Paracet som  et relativt ufarlig legemiddel med få bivirkninger.

SMERTELINDRING: Apoteker Hans Petter Leer oppfatter ikke omsetningstallene for reseptfrie smertestillende som bekymringsverdige og beskriver Paracet som et relativt ufarlig legemiddel med få bivirkninger. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

- Økt tilgjengelighet trigger økt bruk.

DEL

Tall fra folkehelseinstituttet viser at halvparten av salget av paracetamol skjer utenom apotek.

Så langt i år har nord-norske apotek solgt over seks hundre tusen døgndoser med Paracet.

Det tilsvarer mer enn fire millioner tabletter a 500 mg eller 202 936 tjuepakninger.

Apoteker Hans Petter Leer ved Vitus apotek i Tromsø, mener det ikke er bekymringsverdig at flertallet kjøper Paracet på butikken, men understreker at kundene da går glipp av faglig rådgivning.

– Det er nok et logisk tall, da det er flere utsalgssteder som ikke er apotek, enn de som er det. Dessuten velger jeg å tro at folk selv klarer å gjøre en god vurdering. Mange av de som kjøper i butikk føler seg nok trygge når de handler smertestillende.

– Men jeg tror at økt tilgjengelighet trigger økt bruk, legger han til.

En definert døgndose er tre gram, tilsvarende seks tabletter a 500 mg. Dette viser tall fra Farmastat/Legemiddelindustrien.

Det smertestillende preparatet Paracet var det nest mest solgte reseptfrie legemiddelet i fjor, kun slått av røykeavvenningsmidler.

– Ikke risikofritt

Christian Berg, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, forklarer at enkelte legemidler, slik som Paracet og Ibux, selges reseptfritt fordi de er vurdert som ufarlige ved riktig bruk i henhold til bruksanvisning og pakningsvedlegg.

– Det er likevel ikke slik at reseptfritt betyr risikofritt. Man må ha respekt for at dette faktisk er legemidler. Man kan ikke ta en pille for alt som er ille, men ha en bevisst holdning til hva man bruker og hvorfor.

Berg legger ikke skjul på at overdosering eller langvarig bruk av smertelindrende tabletter kan være helseskadelig.

– Hvis man kjenner et behov for å bruke smertestillende over lengre tid, for eksempel daglig bruk i ukesvis, bør man ta turen til legen. Da er det sannsynlighet for en smertetilstand som bør sjekkes av lege.

En av de større farene ved overbruk av Paracet er leverskade. I store doser kan det føre til alvorlig leverskade, noe som i verste fall er dødelig.

– Ved dødelighet snakker vi her om et høyt inntak av mer enn en pakning på en gang, understreker Berg.

Selv om man tar smertestillende for å lindre hodepine, kan man også faktisk få vondt i hodet i form av medikamentoverforbrukshodepine.

– En annen bivirkning ved for høy dose og langvarig bruk av Paracet og Ibux er faktisk hodepine, sier seniorrådgiveren.

Flertallet kjøper i butikk

Tall fra Folkehelseinstituttet viser også at halvparten av salget av reseptfritt paracetamol skjer utenom apotek.

Hans Petter Leer understreker at reseptfrie smertestillende som Paracet og Ibux, kun skal brukes ved små eller moderate smerter.

– De er gode løsninger til selvbehandling av smerter som hodepine, menstruasjonssmerter, tannvondt, feber og lignende.

Leer vil likevel anbefale å handle på apotek om det er noe man lurer på ved produktet.

– Det er viktig å være obs hvis man føler at noe er uklart eller om man bruker andre legemidler samtidig. Dessuten tyder kanskje statistikken på at folk er litt for slepphendte når det kommer til å vurdere sin egen smerte. Man kan ikke ta en pille for alt.

Leer bekrefter at Ibux og Paracet kan være skadelig om de ikke brukes riktig. Han understreker at man ikke må bruke mer enn anbefalt dose uten å snakke med lege.

– Man kan få flere bivirkninger ved å bruke disse for mye og for lenge. Svært store doser er dødelig, sier han og gjør oppmerksom på at ikke alle reseptfrie legemidler kan kombineres.

Fjorårets omsetning, både for reseptfrie smertestillende med paracetamol og ibuprofen, var på 516 millioner norske kroner. Det tilvsarer 48 millioner døgndoser.

Artikkeltags