EUs mattilsyn EFSA forbyr det syntetiske fargestoffet allurarød i hundemat og annet dyrefôr, fordi man ikke kan utelukke at det påvirker arvestoffene.

Samme myndighet tillater likevel E129 i matvarer, og det er svært utbredt i svensk smågodt.

Den svenske EU-parlamentarikeren Åsa Westlund er opprørt og har nå bedt EU-kommisjonen vurdere et totalforbud av fargestoffet.

– Selvsagt skal ikke mennesker ha dårligere beskyttelse enn dyr, mener hun.

Også i Norge er E129 tillatt, men bare i brennevin, vin, barmikser og stempelmerking av kjøtt.

I EU har det lenge pågått en hissig debatt om bruken av E129 og fem andre syntetisk framstilte fargestoffer, og EU-parlamentet har gått inn for totalforbud.

Flere EU-land motsatte seg imidlertid forbudet, og som et kompromiss ble det vedtatt å pålegge særlig merking av produkter som inneholdt slike tilsetninger.

«Kan ha negativ innvirkning på barns oppførsel og konsentrasjonsevne», lyder advarselen som nå står å lese med liten skrift på innpakningene.

Det er en advarsel norske barn og deres foreldre på svenskehandel neppe får med seg, ettersom mesteparten av godisen kjøpes i løsvekt.

Også i Norge har det vært debatt om E129 og tilsvarende fargestoffer, blant annet på bakgrunn av en britisk studie fra 2007.

Den såkalte Southampton-studien konstaterte at en mulig sammenheng mellom syntetiske fargestoffer og ADHD hos barn.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet vurderte på oppdrag fra Mattilsynet saken, men fant at bruken av E129 var begrenset i Norge.

Fargestoffene var forbudt fram til 2001 her i landet, da EØS-avtalen åpnet for bruk. Norsk næringsmiddelindustri forsikret i den anledning at de ville videreføre sin tidligere praksis.

Vitenskapskomiteen konkluderte derfor i 2008 med at bruken var «veldig liten», men anbefalte likevel at «bruken av disse syntetiske fargestoffene i matvarer på det norske markedet blir overvåket i framtiden». (ANB-NTB-TT)