Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot Facebook-farer

Artikkelen er over 9 år gammel

Tromsø-professor Dag Johansen sjekket bivirkningene av tjenestenes personvernpolitikk og forretningsidé. Siden har han valgt å valgt å forbli venneløs på sosiale medier.

Søkemotoreksperten har valgt å holde seg utenfor Facebook og tjenester som LinkedIn, og var lenge skeptisk til å bruke flere av Googles tjenester.

- Private firma kan lovlig hente ut mye mer sensitiv informasjon om deg enn det overvåkingspolitiet har lov til. Du gir de private aktørene lov til dette når du oppretter brukerkonto og aksepterer personvernbetingelsene, sier Dag Johansen.

Reklamefirma

Han ser ikke på Google som et søkefirma, Facebook som en gratis tilbyder av en sosial nettverkstjeneste, eller LinkedIn som et firma som knytter sammen profesjonelle interesser.

- For meg er Google et reklamefirma som bruker dine søk til å selge reklame. De nyttige tjenestene er der for at forretningsmodellen skal lykkes. Forretningsmodellen er å tjene penger på rettet reklame. Alt handler om å skape en direkte forbindelse mellom deg som sluttbruker og annonsørene, sier han.

Tromsø-forskeren regnes som en av verdens fremste på søk og analyse av ekstreme datamengder. Han understreker at det selvsagt ikke er noe galt i å tjene penger på rettet reklame. Den oppleves mye mer nyttig enn spam.

Men som nettbruker bør du også være klar over hvor mange attraktive, salgbare og personlige data du legger igjen bevisst eller ubevisst.

Jeg er først og fremst bekymret for langtidsvirkningene av at noen du kanskje ikke kjenner bygger opp en profil om deg, sier han.

- Skummelt med timeline

Til tross for at tjenester som Facebook og Google har blitt allemannseie, møtte Nordlys søndag flere personer på gata i Tromsø som er skeptiske til tjenestene.

En av dem er Andreas Aspevold fra Nordkjosbotn:

- Jeg har alltid vært skeptisk. Spesielt etter at Facebook begynte med timeline-konseptet. Det fører til at man enklere kan gå mye lenger tilbake i tid. Jeg har hørt at snart må alle ha en slik timeline, derfor har jeg slettet ganske mye fra profilen min, sier han.

Utnytter nettbruk

De globale kjempene som Google og Facebook har vært nødt til å tilpasse seg i positiv retning etter hvert som tilsynsorganer og EU har vist kraft og myndighet for å bedre personvernet. Men dette skjer gradvis.

Nå tjener Google så mye på reklame at de ikke vil selge informasjon om deg til andre. Hele 12 prosent av Facebooks eventyrlige fjorårsoverskudd på 21 milliarder kroner kom fra spillselskapet Zynga. Facebook tjente med andre ord 2,5 milliarder kroner fra et selskap som tilbyr gratis spill via Facebook-plattformen. Zynga er den største av flere tredjepartsleverandører.

Da Facebook slapp til tredjepartsselskaper åpnet de samtidig for nye muligheter for andre til å koble sensitive data om deg. Det betyr at du også gir spillselskapet tilgang til din profil, dine venner og dine bilder når du spiller gratisspill på Facebook.

- Quiz på Facebook utgjør i dag et ufattelig integritetsproblem. Det du svarer i populære spørreleker om hva du setter pris på ved en partner kan være gull verdt for datingselskaper, sier Dag Johansen.