Aarbakke vil redde leksikon

Jarle Aarbakke

Jarle Aarbakke

Artikkelen er over 8 år gammel

Kunnskapsforlaget og Kulturdepartementet vil ikke ha Store Norske leksikon. Jarle Aarbakke vil ha det til Tromsø.

DEL

Store Norske Leksikon (SNL) er i krise. Kunnskapsforlaget vil ikke videreføre driften etter 1. Juli, og kunnskapsminister Anniken Huidtfelt har sagt nei til å ta over ansvaret.

Rektor ved Universitetet i Tromsø Jarle Aarbakke vil ta over.

– Du tar meg litt på sengen, vi hadde vel ikke tenkt å snakke offentlig om dette riktig ennå. Men jeg kan vel si såpass som at jeg vil foreslå overfor de andre universitetene i landet at vi sammen kan overta driften av SNL. Temaet vil bli diskutert på rektormøtet i mai, sier Aarbakke til Morgenbladet.

Deler utgiftene

Han ser for seg at Kunnskapsdepartementet og universitetene går inn å dekker utgiftene sammen. Departementet skal dekke 60 prosent, og universitetene og mulige annonseinntekter resten.

– Det dreier seg tross alt ikke om de helt store summene – det er snakk om 35 millioner kroner over fire år for å drifte SNL. Vår modell vil gjøre det håndterlig for alle involverte, sier Aarbakke.

Tromsø kan bli leksikonhovedstaden

I følge Morgenbladet opererer Universitetet i Tromsø hovedmodeller.

I den ene blir SNL en offentlig stiftelse hvor Universitets- og høyskolesektoren tar over driften sammen. I den andre modellen legges driften til Tromsø.

– Vi tar gjerne hovedansvaret i universitetssamarbeidet. Men en løsning med de andre institusjonene i sektoren er det vi først og fremst håper på, sier Aarbakke til Morgenbladet.

– SNL representerer sentrale verdier i vårt overordnede samfunnsoppdrag. Gjennom å overta driften av leksikonet kan vi oppfylle kravene til kunnskapsformidling, og bidra til å bevare norsk som fagspråk og opprettholde det allmenne kunnskapsnivået i samfunnet., fortsetter han.

Artikkeltags