Gå til sidens hovedinnhold

750 trosset været

Artikkelen er over 7 år gammel

Trosset uværet.

Rekordmange gikk i 8. marstog i Tromsø på kvinnedagen, mye takket være regjeringens planer om å innføre reservasjonsrett for leger i abortsaker.

Det til tross for ganske rufsete vær.

- Man må jo komme og gå uansett. Vi bor jo her i Tromsø og har sett slik vær før, sier Marta Hofsøy i 8. marskomitéen.

Normalt har antallet i 8. marstog i Tromsø ligget på rundt 300 personer i de siste åra. Nordlys telte 750 personer i toget da det startet fra Stortorget, men registrerte også at en del hengte seg på toget etter hvert som det marsjerte sørover Storgata.

Ganske få damer hadde fulgt oppfordringen om å ta på seg røde strømper. I alle fall var ikke så mange røde strømper synlige.

Det får kanskje mange store boots, gummistøvler og drittværet ta skylda for. Svømmeføtter og dykkerdrakt kunne vært passende påkledning etter som sørpa rakk demonstrantene til ankels enkelte steder. Men kreativiteten manglet ikke. Det var både røde støvler, røde hansker og røde strømper brettet utenpå gummistøvlene. – Jeg har ikke gått i tog på kvinnedagen siden jeg bodde i Oslo, og det er 10 år siden. Men nå var det på tide, sier Bente Emanus Pedersen med rødstrømpene brettet over kanten på gummistøvlene.

– Jeg har ikke gått i 8. marstog siden 1980-tallet, sier Gry H. Aandahl som også har latt seg provosere av regjerings planer om å tukle med kvinner rett til selvbestemt abort.

– Kvinner i Norge har i 40 år fått lov å bestemme over sin egen kropp. Dette er et stort tilbakeskritt, sier 19-åringene Kamilla Fjellheim Eriksen, Ane Jensen og Kristin Fjellheim Eriksen som også gikk i tog for første gang. 500 personer gikk under hovedparolen «Forsvar abortloven – nei til reservasjonsretten».

– Et hårreisende tilbakeskritt for kvinners rettigheter. Vi er her for å vise vår protest mot planene om reservasjonsrett. Det er et stort tilbakeskritt for de rettighetene kvinner i Norge tidligere har kjempet fram, sier Marte Øksendal,

Kommentarer til denne saken