700 gikk i fakkeltog og sang for Yalda

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SE VIDEO

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Ifølge arrangørenes egne tellinger deltok 700 personer i fakkeltoget til støtte for Yalda og de andre over 540 asylsøkerbarna som har bodd mer enn tre år i Norge.

De aller fleste av de som gikk i fakkeltog, deltok også i markeringen inne i foajeen på rådhuset etterpå. Det var så mange som ville delta, at mange ble stående i gangen og på trappa utenfor rådhuset.

Det var helt fullt både i 1. etasje og på svalgangen/trapp i 2. etasje. Bakgrunnen for markeringen 20 steder i landet lørdag er Høyesteretts dom før jul, der det med dissens ble vedtatt at to av de 544 lengeværende asylbarna i Norge, ikke får bli. Dommen lar innvandringspolitiske hensyn gå foran hensynet til barnets beste.

De som demonstrerer mot den nåværende innvandringspolitikken, mener dette er i strid med stortingsmeldinga som kom i fjor. Demonstrantene krever en ny forskrift som lar barnas beste gå foran innvandringsregulerende hensyn. 10 år gamle Yalda fra Tromsø er en av disse 544 barna.

Familien har fått endelig avslag på oppholdstillatelse, med beskjed om at Yalda skal sendes til Moldova sammen med moren, Maria Gazul.

Yaldas far, Jabar Bahadori, skal sendes til Afghanistan – hvor han ikke har vært på 17 år. Yalda er født i Norden og har aldri vært verken i Moldova eller Afghanistan.

Nathan er en av de andre 544 asylbarna denne saken gjelder.

Skuespiller Maryon Eilertsen leste dikt av lyrikeren Jan Erik Vold:

«Enkel språklære. Returnere betyr: å sende tilbake. Å returnere en pakke betyr å sende pakken tilbake til der den kom ifra. Å returnere et menneske betyr å sende vedkommende tilbake til det land denne person kom ifra. Nathan Eshete, 7 år gammel, født på Stord, har aldri vært i Etiopia. Å sende Nathan ut av Norge heter ikke å returnere. Det heter: å deportere.»

Artikkeltags