30 raketter mot Israel søndag

BOMBET: Israel bomber Gaza.

BOMBET: Israel bomber Gaza. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel
DEL

Israel klarte ikke å stoppe rakettene fra Gazastripen med luftangrep, og gikk derfor inn på bakken, mener oberstløytnant Morten Andersen ved Forsvarets Stabsskole. Men rakettangrepene fortsatte søndag.

I løpet av søndagen klarte Hamas å skyte over 30 raketter inn i Israel til tross for mange dagers intens bombing og over ett døgn med angrep fra israelsk infanteri mot Hamas’ forsvarsverker.

Da Israel slo til mot Hizbollah i Libanon sommeren 2006 etter vedvarende rakettbeskytning, greide ikke israelerne å nå sine militære mål. Den gang ble partene presset til våpenhvile uten at Hizbollah ble vesentlig svekket.

Oberstløytnant Morten Andersen ved Forsvarets Stabsskole sier til NTB at Israel åpenbart ikke klarte å nå sine militære mål bare ved å bombe definerte mål fra lufta. Derfor ble bakkestyrker også satt inn i aksjonen lørdag, men samtidig har de israelske militære mistet mye av sin overlegenhet.

– De kampene som nå pågår er infanterist mot infanterist, fra hus til hus, og da opphører noe av den teknologiske overlegenheten Israel har, sier Andersen.

Han vil ikke spå noe om utfallet av krigshandlingene, men sier det er viktig for Israel at utskytingspunktene flyttes så langt bort fra grensen som mulig.

– Hamas dårligere utstyrt

Andersen er nettopp kommet hjem etter å ha vært i Sinai et år som deltaker i Multinational Force and Observers.

Han mener Hizbollah er bedre utstyrt enn Hamas, men at Israel har slått til nå for å hindre at den militære slagkraften til Hamas skulle styrkes videre.

– Israel går mot utpekte mål for å ødelegge Hamas sin evne, vilje og lyst til å føre militær kamp, sier Andersen.

Han mener den økte rekkevidden Hamas-rakettene fikk i perioden før organisasjonen avlyste våpenhvilen var viktig for angrepstidspunktet, men at Israel lenge har sett med bekymring på at Hamas bygger opp forsvarsverker inne i Gaza som det ville bli stadig mer krevende å ødelegge.

50 meter dype

Oberstløytnanten sier den største forskjellen på å bruke raketter og ikke granater er rekkevidden, men også at rakettene kan skytes ut fra stativer som raskt kan monteres.

Rakettene er enkle med drivstoffet bakerst og sprengladningen foran. Styrefinner hjelper til med å føre dem mot målet, men presisjonen er svært dårlig.

– I praksis kan man si at Hamas ved å bestemme høyde og vinkel kan avgjøre hvilken av de israelske byene nær grensen som rakettene vil treffe, men hva de treffer er en ren tilfeldighet, sier Andersen.

Han viser til en omfattende smugling av militært utstyr gjennom tunneler som går ned til 50 meters dybde fra Sinai til Gaza, og sier det ble svært vanskelig for Israel å ødelegge tunnelene etter at okkupasjonsstyrkene trakk seg ut av Gaza høsten 2005.

Montering i Gaza

Andersen sier det er alminnelig antatt at rakettene blir smuglet inn som deler og at monteringen foregår i Gaza. Om selve utskytingen sier han at et fast betongfundament øker presisjonen betydelig, men det er fullt mulig å fyre av rakettene fra nær sagt en hvilken som helst posisjon.

Andersen regner med at de israelske dronene hele tiden registrerer militære mål, men det har likevel ikke vært mulig å ødelegge disse bare med bombing.

Oberstløytnanten sier det er en uhyre komplisert militær virkelighet å skulle nedkjempe militære stillinger som ligger i tett befolkede områder. Derfor har infanteriet gått inn i Gaza, men dermed blir også de israelske soldatene mer likestilt med Hamas-infanteristene, som også har gamle sovjetiske panservernraketter og håndvåpen. (©NTB)

Artikkeltags