Gå til sidens hovedinnhold

20 timer i arresten

Artikkelen er over 11 år gammel

20 timer i arresten etter ulovlig oljeaksjon. En aksjonist fra Tromsø manglet vann på cella.

- De fleste hadde det forholdsvis bra, men ikke alle. Noen ble utsatt for press for å vedta boten, og en kvinnelig aksjonist fra Tromsø manglet vann. Vannkranen på cella virket ikke ordentlig, forteller Ola Skaalvik Elvevold, leder i Natur og Ungdom.

Det var i går kveld at politiet i Oslo gikk til aksjon mot Natur og Ungdom-medlemmene som hadde lenket seg fast utenfor Sanderstølen der en lukket bransjekonferanse for oljeindustrien går av stabelen. Deltakere er oljebransje og politikere, både norske og utenlandske.

Slapp ut i ettermiddag

Bakgrunnen for aksjonen er at Natur og Ungdom mener at den såkalte Sanderstølen-konferansen som pågår bak lukkede dører i Holmenkollen samler norsk og internasjonal oljelobby for å diskutere oljeindustriens framtid. Natur og Ungdom raser mot konferansen, og krever mer åpenhet i debatten om oljeboring. Miljøorganisasjonen peker på at norsk oljeindustri er Norges største forurenser og har siden 1990 doblet sine klimagassutslipp.

I ettermiddag slapp aksjonistene endelig ut.

Overrasket

- Det er veldig overraskende at vi måtte sitte så lenge. Vi er i kontakt med jurister nå for å undersøke om politiet har hatt hjemmel til å holde oss så lenge, sier Elvevold til nordlys.no.

LES OGSÅ: Lenkegjeng i Holmenkollen

Til tross for drøye timer bak lås og slå, mener Elvevold at det var verdt det.

- De fleste er ved godt mot, og vi føler at vi har fått satt fokus på saken, nemlig den måten toppolitikere og oljebransje avgjør vår framtid bak lukkede dører.