– Det er cirka 1900 studenter på venteliste i forhold til å skaffe seg bolig. Dette er litt flere enn i fjor, noe som kommer som en følge av en økning i søkertallet på 10,2 prosent ifra i fjor, noe som er positivt for landsdelen, sier prorektor Wenche Jacobsen ved Universitetet i?Tromsø.

LES MER: - Vi forlanger flere studentboliger i Tromsø

Økningen er spesielt stor fra søkere sør for Nordland. Her er økningen hele 16 prosent fra 2012 til i år.

- Dette er studenter som ikke har mulighet til midlertidig å bo hjemme og det er disse som da gjør at vi har en lengre boligkø i år enn i fjor, sier Jacobsen videre.

Frykter studentflukt

Prorektoren frykter nå at studentene ser seg om etter andre steder å studere om boligsituasjonen forblir usikker.

– Det skal mye til for at de tør å flytte opp hit uten å vite at de har et sted å bo. Nord-Norge trenger disse studentene, sier hun, og forteller om planer de har med Tromsø kommune for å løse problemet.

LES MER: Malin (20) fikk tilbud om å leie senga til mann «mot diverse småjobber»

– Sammen med kommunen kjører vi en kampanje hvor de hjelper til med å vurdere utleiemulighetene i din bolig og studentsamskipnaden bidrar med hjelp til utleiekontrakt. Har du et rom eller to ledig, så ikke nøl med å meld ifra, sier Jacobsen videre.

Optimistisk ordfører

Ordfører Jens Johan Hjort (H) håper og tror at tromsøværinger åpner hjemmene sine for studentene.

– Vi har en stor utfordring med å huse studentene våre. men med den varmen som tromsøværingene innehar er jeg overbevist om at vi skal få det til, sier han.

For å få dette til håper han at folk forstår hvilken stor ressurs studentene er for byen, både nå og for framtiden.

LES MER: Elisabeth låner ut TV-stua til husløse studenter

– Vi må se på det som en investering i Tromsøs framtid, sier Hjort.

Politisk rådgiver i byrådsavdeling for utdanning, Andreas Willersrud (H), forteller at kommune nikke har noe opplegg klart for de studentene som ikke finner seg noen plass å bo.

Tilbydd seg utleie

– Vi har tilbydd studentsamskipnaden å leie den gamle brannstasjonen i sentrum og brannstasjonen i Tromsdalen. I tillegg har vi tilbydd gratis leie av kommunale tomter hvor de kan sette opp brakkerigger, men disse tilbudene har samskipnaden valgt å takke nei til, sier Willersrud.

Eiendomssjef i Studentsamskipnaden, Leif Tore Hanssen, forteller at erfaringene fra fjoråret førte til at de takket nei til å leie den gamle brannstasjonen i sentrum i år.

– Vi måtte leie senger og utstyr hos Tromsø kommune og i tillegg til reinhold, renovasjon, vakthold og så videre, så det så dyrt at vi nesten heller kunne leid studentene inn på hotell, forteller han.

Studentboliger kommer

Per i dag sitter Studentsamskipnaden i Tromsø (SiTø) på 1830 utleieobjekter fordelt på Tromsø og Svalbard. De er fullt klare over studentenes prekære situasjon og jobber aktivt for å bygge ut nye studentboliger. Det forteller eiendomssjef i samskipnaden, Leif Tore Hanssen.

– Vi har to tomter under utredning nå, en på Dramsveien sør for campus og en på Isrenna. Her ønsker vi å bygge mellom 500 og 900 studentboliger, sier han.

– Men alt avhenger av hva politikerne bestemmer seg for. For å gå i gang må vi ha bevilgninger nok til å bygge 200 enheter for at det skal være lønnsomt, fortsetter Hanssen.

Leilighetene vil ikke være klare før høstinntaket for 2015.

– Får vi penger nå etter jul kan vi gå i gang, og da tar det om lag et og et halvt år å ferdigstille, fortsetter Hanssen.

Vanskelig situasjon

En student som nå får kjenne på den vanskelige situasjonen er Camilla Skeie (23). Hun har vært på utveksling under sitt andre år av en treåring bachelor i psykologi og går en uviss framtid i møte.

– Etter at jeg ble 23 år har jeg ikke lengre rett på studentbolig, så nå er jeg også ute og søker i det private markedet.

Hun forteller at det er ekstra vanskelig å finne seg bolig siden hun foreløpig ikke bor i Tromsø.

– Man kan ikke møte utleierne eller komme på visning, så det gjør det helt klart verre for oss sørfra, sier Skeie.

Hva synes du om boligsituasjonen og -prisene i Tromsø i dag? Er du blant de 1900 som er på boligjakt? Da vil vi gjerne høre om dine erfaringer i forhold til både situasjonen og prisnivået. Ta kontakt med oss på nett@nordlys.no.