12 russiske sjømenn reddet

12 russiske sjømenn ble reddet av et Sea King-helikopter fra 330-skvadronen fra Banak.

12 russiske sjømenn ble reddet av et Sea King-helikopter fra 330-skvadronen fra Banak. Foto:

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Havaristen knakk i to like etter at norsk Sea King berget siste mann.

DEL

– Jeg har akkurat fått beskjed om at helikopteret har plukket opp tolv personer. Alle er friske og er på vei til Kirkenes der vi ordner med mottak, sier vakthavende redningsleder Sten-Rune Nikolaysen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS) til NTB like før klokken 11 tirsdag formiddag.

Fikk anmodning

I dag tidlig fikk Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS) inn en anmodning om å bistå russisk redningstjeneste i forbindelse med et havari på Fiskerhalvøya utenfor Murmansk. Tolv personer befant seg ombord det russiske fartøyet og et norsk redningshelikopter var alene om redningsaksjonen.

Lå i fjæra

Hovedredningssentralen mottok klokken 7.40 informasjon fra kystradiotjenesten om at et russisk fartøy var i ferd med å kjøre på land. Stykkgodsbåten ligger enten i fjæresteinene eller på land, fikk NTB opplyst ved HRS.

Et norsk Sea King redningshelikopter tok av fra Banak flystasjon i Lakselv klokken 8.20 og var ventet å ankomme havaristen ved Fiskerhalvøya utenfor Murmansk i 10.30-tiden.

Da helikopteret ankom ulykkesstedet lå havaristen å slo i fjæresteinene.

Kan ha manglet strøm og kommunikasjon

Årsaken til havariet er ikke kjent, men ifølge HRS kan skipet ha mistet både strøm og muligheten til kommunikasjon.

- Mest sannsynlig var dette en «svart båt,» uten strøm og kommunikasjon, sier Nikolaysen.

Dårlige værforhold

Det er svært dårlig vær i området. Det er årsaken til at andre skip som lå i nærheten ikke våget seg inn mot havaristen. Værforholdene skal også ha vært årsaken til at russisk helikopterredningstjeneste ikke var i stand til å delta i aksjonen.

HRS var i løpende kontakt med den russiske redningssentralen i Murmansk som styrte redningsaksjonen. Det norske redningshelikopteret var den eneste ressursen som ble satt inn i redningsaksjonen.

Artikkeltags