Gå til sidens hovedinnhold

11 ble alvorlig syke av p-piller

Artikkelen er over 14 år gammel

To kvinner fikk hjerneslag og ni fikk blodpropp etter bruk av p-pillen Yasmin i fjor.

Det viser bivirkningsrapporten fra Statens legemiddelverk.

P-pillen Yasmin har stått på Legemiddelverkets overvåkningsliste siden 2002.

– Vil dere advare kvinner mot å bruke akkurat denne p-pillen?

– Nei. Vi har ingen grunn til å tro at risikoen er vesentlig større for denne p-pillen enn for andre p-piller, sier forsker Pernille Harg i Statens legemiddelverk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Legen bør spørre

Noen kvinner har en arvelig risiko for å blodpropp. De bør ikke bruke p-piller, slår professor og overlege Ole-Erik Iversen ved Haukeland sykehus fast

– Det er noen få kvinner som er mer utsatt for blodpropp enn andre når de begynner med p-piller, brekker beinet eller blir gravide, forteller Iversen.

– Når en 18-åring får p-piller for første gang kjenner man neppe til om hun hører til dem som har denne medfødte risikoen. Tester gir ikke nødvendigvis noe sikkert svar, så det beste legen kan gjøre er å spørre henne om hun har noen nære slektninger som har hatt blodpropp. I så fall finnes det alternativ prevensjon hun kan bruke, sier han.

– Gruppen som har en arvelig forhøyet risiko for blodpropp er svært liten. For kvinner som ikke ønsker å bli gravide er p-piller den beste prevensjonen for de fleste, særlig de yngste som ikke harvært gravide, understreker Iversen.

Må være oppmerksomme

Pernille Harg tror også at legene kan sile ut noen av dem som ikke bør få p-piller.

– Men jeg tror dessverre at vi fortsatt vil oppleve noen få slike tilfeller uansett, sier hun.

Forskeren oppfordrer kvinner som går på p-piller til å være oppmerksom på symptomer på blodpropp.

– Kvinner som får vondt for å puste eller opplever at en arm eller fot svulmer opp uten noen synlig årsak, bør ta kontakt med lege, poengterer Harg. (ANB)