Onsdag innføres nye karanteneregler i Norge. Eller rettere sagt, karantene som virkemiddel fases i praksis helt ut og erstattes med et testregime.

Dette er de nye reglene, som gjør det mulig å unngå å sitte hjemme i karantene:

  • Daglig testing i fem døgn etter siste nærkontakt for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.
  • Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære som ikke kan holde avstand til den smittede i isolasjonsperioden, kan erstatte smittekarantene med daglig testing i elleve døgn (seks døgn i den smittedes isolasjonsperiode + fem døgn etter dette). Dette gjelder også barn.
  • Ved symptomer skal man holde seg hjemme og teste seg. Følg med på eventuelle symptomer under hele perioden.
  • Personer som har gjennomgått covid-19 siste tre måneder, er unntatt fra smittekarantene. I tillegg videreføres de særskilte unntakene som gjelder for blant annet personell i kritiske samfunnsfunksjoner.
  • De som har fått boosterdose med vaksine for over én uke siden kan selvteste seg ut av karantene hver dag i syv døgn.

Med andre ord: De nye reglene innebærer et svært høyt forbruk av hurtigtester. Selv en fempakning med hurtigtester vil ikke dekke over karanteneforløpet til én person.

Snart tomt i Tromsø

Det skaper utfordringer, spesielt i Tromsø, hvor det er lenge siden kommunen fikk større påfyll med hurtigtester.

Øivind Benjaminsen, fagleder ved Koronasenteret, sier at kommunen med de nye reglene må begynne å rasjonere på hurtigtestene. I stedet for at man kan få med seg en fempakning eller to til familien, vil man nå kun få utdelt tre hurtigtester.

De som trenger flere hjemmetester utover dette, henvises til det kommersielle markedet. En rekke dagligvarebutikker og alle apotekene i byen tilbyr hurtigtester, men hvor store lagrene er lokalt, er foreløpig uvisst.

- På kort sikt går ikke matematikken opp når det gjelder antallet tester vi har på lager lokalt og hvor mange tester vi forventer at vi må dele ut med dette nye testregimet, sier Benjaminsen.

Dermed må kommunen prioritere strengt når man skal fordele de få testene som finnes i kommunalt eie etter følgende liste, bestemt av Helsedirektoratet:

  1. Personer med symptomer.
  2. Test ved kjent eksponering: Test i stedet for karantene av husstandsmedlemmer/tilsvarende nære, samt øvrige nærkontakter
  3. Annen screening etter smittevernfaglig vurderinga: Test av personer som utfører kritiske samfunnsfunksjoner (inkludert helsepersonell)

Tusenvis i karantene i Tromsø

Tromsø kommune vet ikke hvor mange tromsøværinger som befinner seg i karantene nå, men det er nok mange tusen.

Tidligere i pandemien har man operert med at hver smittede har 5-8 nærkontakter. Per tirsdag var nesten 1400 tromsøværinger i isolasjon med koronasmitte.

- Det er et betydelig antall som sitter i karantene, hvis man ser på tidligere beregninger, sier Benjaminsen.

- Hvor lurt er det å kaste karanteneordningen på båten, dersom kommunen ikke har hurtigtester å følge opp med?

- Som fagleder må jeg jo si at det er veldig beklagelig. Jeg skulle ønske at vi kunne være mer operative og ta i mot det som nå kommer. Men vi er dessverre ikke der, og vi har ingen andre enn nasjonale myndigheter å skylde på.

Stor leveranse forventes neste uke

Det er forventet at Norge vil motta en stor ladning med hurtigtester denne uka. Deretter skal disse sendes ut til landets kommuner.

- Vi får en liten leveranse i slutten av uka, men på langt nær nok. Det er signalisert at det skal komme en stor porsjon i slutten av neste uke, sier Benjaminsen.

- Burde folk som vil unngå koronasmitte være ekstra varsomme de kommende dagene, nå som karanteneordningen endres og man ikke vet om folk vil være i stand til å skaffe seg hurtigtestene som trengs?

- Hvis man er risikogruppene burde man jo være ekstra obs, men du skal ikke behøve å isolere deg totalt. Meteren er ikke borte ennå, og vi skal ennå bruke munnbind på offentlig sted og kollektivtransport, samt at vi ennå har hjemmekontorpåbud. Det er fortsatt en tiltakspakke på plass, sier fagleder Benjaminsen.