Etter valget i 2011 hadde Høyre en oppslutning på 36,1 prosent i Tromsø.

Nå er oppslutningen mer enn halvert. Kun 16,6 prosent av de spurte sier at de vil stemme Høyre ved kommunevalget.

Arbeiderpartiet er samtidig nok en gang over 40 prosent oppslutning

Målingen er gjennomført av Infact for Nordlys mandag, med 1018 respondenter i Tromsø. Målingen har en feilmargin på 3 prosent.

Klokken 11.30 møttes byrådslederkandidatene Kristin Røymo og Øyvind Hilmarsen til debatt på Nordlys TV. Vi kommer tilbake med opptak fra sendingen.

- Bråket har rammet oss

Ved sist meningsmåling i Nordlys i januar var Høyre nede på 18,8 prosent. Da hadde Jens Johan Hjort nettopp skapt skandale på Høyres årsmøte, ved å kreve å få byttet ut byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Få dager før lå Høyre på 24 prosent i Tromsø. Men det var før Hjort gikk.

- Bråket i forbindelse med nominasjonsprosessen har rammet oss vi har mistet en populær ordfører som har opparbeidet seg en sterk posisjon i løpet av tre og et halvt år. Samtidig har det vært et veldig fokus på at det har vært bråk i Høyre. Og det er aldri bra at partiet forbindes med bråk, sier byrådslederkandidat Øyvind Hilmarsen direkte på Nordlys TV.

Mangler ordførerkandidat

Han håper nå at partiet igjen vil kunne fokusere på politikk når de får en ny ordførerkandidat på plass. Partiet skal i utgangspunktet velge ny ordførerkandidat 11. mars.

- Neste uke vil vi vise hvilket mannskap vi stiller med. Da kan vi igjen konsentrere oss om politikk og få snudd dette, sier Hilmarsen.

- Hvem blir det?

- Det er ikke avgjort og det er ikke kommet en innstilling fra nominasjonskomiteen, sier Hilmarsen.

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Kristin Røymo sier seg fornøyd med at partiet har stabilisert seg på over 40 prosent.

- Dette viser at folk vil ha fellesskapsløsninger, sa Røymo.

Mistet bjellesauen

Professor i statsvitenskap, Kjell Arne Røvik, mener Høyre i Tromsø rammes av to forhold.

- Det er en dobbel effekt her. Til dels har vi en nasjonal trend. Men det kan ikke være tvil om at vi har en Jens Johan Hjort-effekt. Han har vært bjellesauen og tok veldig mange inn i Høyre. Han tar med seg mange ut når han forlater skuta, sier Røvik direkte på Nordlys TV.

Han forklarer også noe av det som ligger bak tallene:

- Hovedruta går fra Høyre til Ap. Det er godt over 20 prosent av de som stemte Høyre ved forrige stortingsvalg som ønsker seg til Ap dersom det hadde vært valg i dag.

Han ga følgende bilde på det som nå skjer i Høyre:

- Skuta er lekk, kapteinen har gått fra bordet, og foreløpig finner det gjenværende mannskapet verken pumpe eller kaptein.