Gå til sidens hovedinnhold

Ny sjokkmåling for Høyre etter Hjort-exiten

Tromsøværinger er overrasket over at Hjort trekker seg

Artikkelen er over 6 år gammel

Partiet mister hver fjerde velger etter Jens Johan Hjorts avgang.

Lørdag trakk Jens Johan Hjort seg som Høyres ordførerkandidat etter en politisk thriller av de sjeldne.  Dagen etterpå viser reaksjonen fra befolkningen at Hjorts exit har snudd det politiske landskapet i byen på hodet.

Hele 25,6 prosent - hver fjerde velger - svarer at Hjorts avgang påvirker deres valg av parti. Det viser en meningsmåling Infact har gjennomført på oppdrag fra Nordlys søndag kveld.

Og det er Hjorts eget parti, Høyre, som tar den store støyten.

Partiet har søndag kveld en oppslutning på 18,6 prosent, ned nesten seks prosentpoeng fra partibarometeret som Nordlys publiserte fredag, som viste at Høyre da lå an til å få 24,3 prosent av stemmene.

** JENS JOHAN HJORT: - Derfor tok jeg grep

- Et veldig høyt tall

Høyre har aldri ligget så lavt på meningsmålingene siden Hjort overtok ordførerkjedet.

Og med det mister Høyre tre mandater over natta, dersom det hadde vært avholdt kommunevalg i dag. Dermed sitter Høyre igjen med kun åtte mandater i kommunestyret, en halvering fra de 16 mandatene partiet fikk etter valget i 2011.

Fagsjef Knut Weberg i Infact mener forskjellene er slående.

- Det er overraskende at én fjerdedel av velgerne oppgir at ordførerkandidatens avgang vil endre på hva som står på stemmeseddelen deres. Det fremstår som et veldig høyt tall, sier Weberg.

Han forteller at det er sjelden at én enkelt politisk hendelse flytter så mange velgere over natta.

- Dette er det vi kaller for en taper-sak, hvor et parti taper stort, uten at noen andre partier tjener noe særlig på det. Det er tydelig at de seks prosentene som forlater Høyre sprer seg mer eller mindre ut over alle de andre partiene, med unntak av KrF, sier Weberg.

Hilmarsen: - Ikke gunstig for oss

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen er ikke overrasket over at Høyre faller på målingen, som er foretatt dagen etter at Hjort trakk seg som ordførerkandidat.

- Det er klart at et slikt dramatisk nominasjonsmøte ikke er gunstig for oppslutningen. Partiet mangler jo også ordførerkandidat.

Hilmarsen tror likevel at nedgangen er en forbigående effekt.

- Vi får ikke et reelt bilde på situasjonen før vi har en ny ordførerkandidat på plass, sier byrådslederen.

Styret i Tromsø Høyre vedtok søndag at partiets nye ordførerkandidat skal være klar i midten av mars.

Ettervirkninger av bomben

Kjell Arne Røvik, professor i statsvitenskap, mener endringen i velgermassen viser at Hjorts avgang er en politisk bombe nærmest uten sidestykke i moderne norsk historie.

- Jeg har aldri opplevd at 25 prosent av velgerne endrer på stemmeseddelen sin over natta. Dette er en sak som kommer til å prege hele valgkampen, ikke bare i Tromsø, men også nasjonalt, sier Røvik.

Han kommer bare på en enkelthendelse etter annen verdenskrig som har flyttet velgerne i like stor grad.

- Det må være da Einar Gerhardsen i 1951 erklærte at han ville ha pause som statsminister, fordi han «var trøtt». Det kom som et sjokk blant velgerne, og folk ble helt satt ut.  Slike hendelser er svært sjeldne, sier professoren.

- Men dette beviser jo bare hvilken velgermagnet Jens Johan Hjort har vært for Høyre. Nå blir det spennende å se om dette er en effekt som avtar eller øker etter hvert som valgkampen kommer i gang, sier Røvik.

Aarbakke:  - Viser Hjorts popularitet

Ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Tromsø, Jarle Aarbakke, gleder seg over at partiet hans ligger stabilt på meningsmålingene. Han tror Høyres tilbakegang skyldes Hjorts popularitet som ordfører.

- At Høyre går ned må vel forklares med at Hjort har vært en populær ordfører, og at han på den siste målingen som ble presentert på fredag hadde en sterk stilling som ordførerkandidat. At han forsvinner er vel den mest åpenbare forklaringen på fallet, sier Aarbakke.

Han mener Høyre vil komme sterkt tilbake med fulltallig valgliste, og vil ikke avskrive partiet som motstander ved valget. Helgens omveltninger i Høyre vil ikke få noen konsekvens for Arbeiderpartiets valgkamp.

- Vi har ført en valgkamp som handler om å fremme vår politikk og argumentere mot Høyre og FrPs politikk, og det gjør vi uansett hvem som er toppkandidaten på listen. Så dette forandrer på ingen måte hvordan vi fremmer saker i valgkampen, sier Aarbakke.

Kommentarer til denne saken