(Nettavisen): Planlegger å dra utenlands i ferien, om det er til Spania, Frankrike, Hellas, USA eller bare Sverige? Da ga nettopp sentralbanksjef Øystein Olsen deg litt ekstra lommepenger.

Den norske kronen styrker seg kraftig som følge av meldingen om Norges Bank hever renten torsdag. Det betyr at den norske kroner blir mer verdt i utlandet.

Sterkere

Rentehevingen er den tredje på ti måneder og Norges Bank varsler at det vil komme enda en heving senere i år.

Det gir altså et løft for kronen, som har vært rekordsvak i perioden inn mot ferien. Mot euro har en krone aldri vært mindre verdt i mai og starten av juni enn den er i år.

- Det blir dyrt, så det er bare å lukke øynene og betale på ferie i år, sier Lars Mouland i Nordea Markets til Nettavisen for noen uker siden.

Siden april

Etter rentebeslutningen ser det imidlertid litt lysere ut for norske ferieturister. Euroen koster nå 9,66 kroner, etter å ha ligget i lang tid rundt 9,80 kroner. Det er den sterkeste norske kronen på nesten to måneder.

En dollar koster nå 8,57 kroner, mot rundt 8,75 tidligere denne uken. Også det er det sterkeste for kronen siden slutten av april.

100 svenske kroner koster på sin side på gunstige 91,1 kroner. Den svenske og norske kronen var nesten like mye verdt rundt nyttår i år.

 

Svakere enn ventet

Sentralbanksjef Øystein Olsen medgir samtidig at kronen for tiden er uvanlig svak og svakere enn tradisjonelle forklaringer, som oljepris og forskjeller i rente mellom land kan forklare.

- Vi mener dette har å gjøre med usikkerheten i verden, spesielt handelskrigen. Da foretrekker investorene trygge havner og selv om den norske kronen er en trygg valuta, er den noe annet enn den amerikanske dollaren eller den sveitsiske francen, sier han til Nettavisen.

Han sier at hvis kronen skal styrke seg i markant grad, må vi dermed få en litt tryggere situasjon i utlandet.

- Ja, i så fall bli jo kortene delt ut på nytt og situasjonen blir en litt annen. Når det er sagt så venter vi jo at konflikten ikke skal eskalere og at vi tror at kronen vil styrke seg fremover, sier Olsen.

Venter ytterligere styrkning

Også Norges Bank venter at kronen skal bli sterkere i tiden fremover og begrunner det med at renten i Norge vil øke mer enn hos landene vi handler med.

"Det tilsier en sterkere krone. En gradvis ut ­ fasing av en risikopremie på norske kroner vil trekke i samme retning", heter det i Pengepolitisk rapport.

Samtidig har imidlert oljepris svekket seg den siste tiden, noe som trekker i retning av en svakere krone.

"Vi anslår at kronen styrker seg noe fremover. Lavere terminpriser på olje gjør at vi anslår en litt svakere krone enn i marsrapporten gjennom hele prognoseperioden, til tross for at vi nå ser for oss en større rentedifferanse mot utlandet", heter det.