Gå til sidens hovedinnhold

Ny meningsmåling: - Stor motstand mot oljeboring i Nord-Norge

Artikkelen er over 4 år gammel

Nesten 50 prosent av de spurte i en ny meningsmåling er negative til oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Hele 49,6 prosent svarer nei, mens 35,5 prosent er positive og 15 prosent svarer at de ikke har gjort seg opp en mening ennå, skriver Klassekampen.

Ikke overraskende er nordlendinger mest negative til tanken på oljeboring utenfor døra. I Nord-Norge sier nemlig 56,9 prosent nei, noe som er høyest i landet sammen med Oslo, der like mange sier nei til oljeutvinning.

Frp- og Høyre-velgere mest oljevennlige

Andelen tilhengere er imidlertid litt høyere i hovedstaden enn nord i landet, 32,4 prosent sier ja i Oslo, mot 30,4 prosent i Nord-Norge.

På Vestlandet er man mest positive til oljeboring i Nord-Norge, 38,5 prosent sier ja, men fortsatt er motstanderne i flertall.

Blant partiene er velgerne til Frp og Høyre de eneste som er for oljeboring, i samtlige andre partier er nei-siden i stort flertall, skriver avisen.

Undersøkelsen er utført av Sentio på oppdrag fra Klassekampen.

Ap-leder: - Bevegelse i Lofoten-saken

Leder i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Selnes Skjæran, tror partiet kan ende med et nytt kompromiss om delutredning eller utsettelse av konsekvensutredningen av oljevirksomhet i nord.

– Det er ikke tvil om at det er bevegelse i Lofoten-saken. Det ser du både i Arbeiderpartiet og LO, sier Skjæran til Dagens Næringsliv.

I dagens partiprogram fra Ap sies det et tydelig ja til konsekvensutredning av de omstridte områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. På vårens landsmøte skal utredning igjen tas opp, etter at kravet om fredning har økt både i partiet og fagbevegelsen.

Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark har sagt nei til å konsekvensutrede oljevirksomhet. Det samme har ulike LO-forbund utenfor industrien. Nordland Ap skal ta opp saken under årsmøtet i mars.

– Arbeiderpartiet har tradisjon for å finne kompromisser som vektlegger både industri, verdiskaping og andre hensyn og dessuten er basert på kunnskap, sier Skjæran og legger til at de to mulige kompromissene er utsettelse eller utredning av kun deler av områdene.

Kommentarer til denne saken