Gå til sidens hovedinnhold

Ny krisepakke: Slik slår det ut for deg

Etter en lang natt med forhandlinger er politikerne enige om en ny runde med milliarder i krisetiltak.

SISTE: Etter en lang natt med forhandlinger er politikerne blitt enige om nok en ny krisepakke. Sykehusene, NAV og kommuneøkonomien styrkes. Arbeidsgiveravgiften kuttes med 10 milliarder kroner og studenter får sikret en inntekt.

Viktigste tiltak

Arbeidsgiveravgiften senkes med 4 prosentpoeng i to måneder.NAV, kommuner og helsevesenet skal kompenseres økonomisk for ekstrakostnader som følge av pandemien.Regjeringen skal komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av koronapandemien så raskt som mulig.Regjeringen skal komme tilbake med forslag som kan sikre reduserte takster på riksveiferger for en avgrenset periode.Nettundervisning fro voksenopplæring. Universiteter, høyskoler og fagskoler skal tilgjengeliggjøres.Det etableres en kompensasjonsordning for bortfall av inntekter med 300 millioner kroner til kultursektoren og 600 millioner kroner til idretten og frivilligheten.

Parlamentarisk nestleder Svein Harberg (H) har vært nødt til å ta over forhandlingene for partiet etter flere har gått i karantene.

– Det har vært viktig for Høyre å sikre at kommuner, helsevesenet og NAV kan fokusere på å gi gode tjenester til innbyggerne, sier Harberg.

Lettelsene i arbeidsgiveravgiften skal sørge for bedre likviditet i bedriftene. Avgiften er en av de største inntektspostene til staten. Dermed betyr denne midlertidige lettelsen omtrent 10 milliarder kroner.

Allerede på pressekonferansen varslet flere av politikerne at det vil komme nye krisetiltak i morgen.

Konflikt om utbytte

Aps nestleder og finanspolitisk talskvinne Hadia Tajik åpnet pressekonferansen med en egen fortelling:

– På veien hjem i går, klokken to på natten, tok jeg drosje. Drosjesjåføren ga meg et munnbind. Han sa han var redd for å jobbe. Men nå hadde han snart ikke penger igjen for å betale husleie.

– Han måtte tilbake på jobben for å betale husleien. Det er det dette handler om, og den enigheten vi har klart å skape. Det handler om folk, og om arbeidsplassene deres, sier Ap-nestleder Hadia Tajik.

Tajik forteller at Sp, Ap, SV og Rødt er enige om forbud mot utbytte og bonuser.

– Vi kan ikke sosialisere tap, og privatisere gevinst, sa Tajik.

Det er imidlertid ikke flertall for et slikt forbud i Stortinget etter Fremskrittspartiet sa nei til en slik ordning.

Redning for flybransjen

Onsdag ble det bekreftet møter mellom regjeringen og flyselskapene for å finne nødløsninger for å sikre likviditet i blant annet Norwegian.

Luftfarten har vært rammet veldig hardt. Men nå skal selskapet Widerøe sikres kompensasjon for å fortsette å opprettholde flytilbudet. Såkalte FOT-ruter, som i hovedsak er flyruter langs kysten og hvor det er glissent bebodd.

– Flyrutene i spesielt Nord-Norge er ryggraden i transportsystemet her, derfor er de nødt til å opprettholdes. Vi kan ikke risikere at en stor andel av befolkningen kan havne i en situasjon der de ikke har et tilstrekkelig transporttilbud, sier finanspolitisk talskvinne Sylvi Listhaug (Frp).

Les mer: Erna Solberg: - Det vil bli verre før det blir bedre

Store krisepakker

Fredag la Erna Solberg frem 6,5 milliarder kroner i krisepakke med utsettelser av skatter og avgifter, og ekstra penger til helsevesenet. Stortinget var ikke fornøyd, og ønsket nye krisetiltak. Dermed ble de enige om en ny krisepakke.

Samtidig har regjeringen foreslått en kriseordning for næringslivet med garantiordninger og lån på omtrent 100 milliarder kroner.

Onsdag kom det nyheter om møter mellom staten og flyselskapene.

Hele veien har regjeringen og stortingspolitikerne sagt at de er villig til å gjøre «alt som trengs» for å sikre norsk næringsliv og arbeidsplasser. Det vil derfor komme krisepakker etterhvert som koronakrisen utvikler seg.

Kommentarer til denne saken