Ny app gjør det tryggere å gå på topptur

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Norges Geotekniske Institutt (NGI) har lansert den nye iPhone- og iPad-appen «Bratt» på App Store. Appen henter informasjon gjennom GPS og helningskart, og viser hvilket terreng som er skredfarlig og hvor man kan ferdes trygt.

- Dårlig valg av terreng er den største årsaken til skredulykker, sier skredekspert og seniorspsialist i NGI, Kjetil Brattlien.

- Valg av trygt terreng er alfa og omega. De fleste snøskred løsner i helninger brattere enn 30 grader.

Helningskartet på appen illustrerer trygt terreng mellom 20-30 som grønt. Jo rødere terrenget er på kartet, jo større helning og skredfare.

Dekning over hele landet

Appen henter informasjon om fjell i hele Norge. Kart kan også lastes ned offline, slik at appen kan brukes på fjell uten mobilnett-dekning.

- Det er mulig vi videreutvikler senere, men denne sesongen er vi fornøyde med et godt verktøy som gjør det enkelt å velge trygge veier langs fjellveggen, sier Brattlien.

"Bratt" har også en stedstjeneste som forteller hvor man befinner seg på kartet, og man ser hvordan terrenget ligger rundt brukeren.

God planlegging redder liv

Brattlien mener det er viktig å planlegge godt, og at man bør velge ut en rute i forkant av turen, noe appen også kan benyttes til.

- varsom.no er en annen god plass for å se etter skredvarsling. Man bør tilpasse turen etter egne ferdigheter og risikoaksept. Flere oppsøker farlig terreng, og utsettes for unødvendig risiko.

Brattlien forklarer at de grønne skraverte stedene på kartet er mellom 20-30 grader, og skal være de morsomste bakkene man fortsatt kan ferdes trygt i.

SPENNING: Bakkene med helning 20-30 grader er optimale for skientusiaster

SPENNING: Bakkene med helning 20-30 grader er optimale for skientusiaster Foto:

- Velg de trygge toppene på fjellet, det er bratte nok, og det er disse helningene som gir størst skiglede.