Risikoen for storflom synker, men faren er enda til stede

Tverrelva utenfor Alta i Finnmark har vært flomstor gjennom helgen.

Tverrelva utenfor Alta i Finnmark har vært flomstor gjennom helgen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Etter varme temperaturer har effektiv snøsmelting ført til at det har vært stor flomfare i Nord-Norge.

DEL

– I flere vassdrag i de nordligste fylkene og nord i Nord-Trøndelag har vi hatt flom på gult nivå, og enkelte steder på oransje nivå. Nå virker det imidlertid som om flommen er på retur i de fleste av vassdragene, sier Heidi Bache Stranden, hydrolog i Norges vassdrags – og energidirektorat (NVE).

Varsom.no melder også om at flomfaren i Nordland og Nord-Trøndelag er nedjustert til grønt nivå, da NVE ikke lenger venter flomvannføringer her.

– I Troms og Finnmark opprettholdes gule varsler søndag og mandag siden vi fremdeles har flomvannsoverføringer i enkelte av de store og mellomstore vassdragene, forklarer Stranden.

I Reisaleva og Målselva i Troms er det fremdeles flomvannføringer på gult nivå, men etter hvert vil også vannføringen i disse elvene synke.

Fremdeles fare

Nå som det i dagene som kommer er meldt kaldere temperaturer, tror ikke NVE det blir en ny flomtopp i denne omgang. Det ligger imidlertid fremdeles mye snø igjen i fjellet, og den generelle faren for snøsmelteflom i nord i dagene og ukene fremover er fremdeles til stede.

Slik forholdene er i fjellet nå er mulighetene til stede for sørpe-, flom- og jordskred. For søndag opprettholdes jordskredvarsel for gult nivå for de nordligste fylkene.

– Skal du ut på tur, så husk på at det fremdeles er fare for sørpeskred, glideskred og våte snøskred, og planlegg turen din deretter. Om snøen botner og forsenkninger er vannmettet og blå, bør du holde deg unna elveleier og terrengformasjoner som kan lede vann og sørpe, sier Heidi Bache Stranden.

– Glideskred løsner gjerne fra svaberg og i sider med gress og lyng, og sprekker i snødekket er ofte et tegn på økt fare. Du bør holde avstand til slike fjellsider.

Artikkeltags