Gå til sidens hovedinnhold

NVE med farevarsel for Troms og Finnmark

NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) har onsdag 19. mai sendt ut farevarsel for jord-, sørpe- og flomskred i Troms og Finnmark.

I farevarselet, som gjelder fra onsdag morgen melder de at ventes noen jord-, sørpe- og flomskredhendelser.

Enkelte store hendelser kan forekomme.

De opplyser at varme temperaturer de siste dagene har gitt kraftig snøsmelting i regionen og det er observert opphopning av vann i snødekket og mindre utglidninger i jord.

– Fortsatt stor snøsmelting gir økende fare for jord-, sørpe- og flomskred langs bekker og i skråninger der snøen smelter. Det ventes i tillegg regn og stedvis kraftige regnbyger øst i regionen fra i kveld. Lokalt kan det komme over 30 millimeter nedbør på 24 timer, der de mest intense bygene ventes torsdag morgen. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 50 cm snø og kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred, skriver NVE i sitt farevarsel.

De råder befolkningen om å holde seg oppdatert om utviklingen av været, skred- og flomsituasjonen, og følg værradaren.

– Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring. Hold stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for snø/is, grus, søppel, kvist og løv. Tette vannveier med oppdemmet vann kan forårsake skred, skriver de.

Kommentarer til denne saken