Gå til sidens hovedinnhold

Gisle startet opprøret som fikk NRK til å snu: – Utrolig artig

Artikkelen er over 3 år gammel

Onsdag ble det klart at NRK forlenger distriktssendingene fra fem til ti minutter etter en seerstorm av de sjeldne.

Stormen ble startet av Gisle Halvorsen fra Nordreisa.

Tidligere besto NRKs distriktssendinger av to bolker på 20 minutter hver. Fra nyttår ble de kuttet til fem minutter, mens frekvensen økte til tre bolker.

Som Nordlys tidligere har omtalt, vekket endringen sterke reaksjoner. Blant annet har Kringkastingsrådet mottatt 236 klager, meldte NTB tirsdag.

Undervurderte seerne

Nå har altså NRK snudd. Fra og med mandag 29. januar blir distriktssendingene i forkant av Dagsrevyen justert opp fra fem til ti minutter, meldte NRK i en pressemelding onsdag.

Samtidig beholder NRK den nye sendingen før Kveldsnytt. Dermed er den totale sendetiden tilbake på samme nivå som før omleggingen, heter det i pressemeldingen.

– For en del av vårt trofaste publikum er disse sendingene det aller viktigste i deres mediehverdag. Vi har rett og slett undervurdert den enormt sterke relasjonen de har til TV-nyhetene fra sitt distrikt. Det har vi nå tatt innover oss. Derfor forlenger vi distriktssendingen i forkant av Dagsrevyen, sier NRKs distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen.

– Utrolig artig

Mannen som startet seerstormen mot NRK, var Gisle Halvorsen fra Storslett.

Innlegget han postet på Facebook 9. januar, der han blant annet kalte NRKs omlegging for en «forbannet vits», har i skrivende stund nesten 8.400 delinger.

– Innlegget var egentlig bare en test for å sjekke om vennene mine var enige i at det var verdiløst med lokale nyhetssendinger som i praksis varte i fire minutter. Det er utrolig artig at en med noen tastetrykk på pc-en en vanlig ettermiddag kan endre sendeskjemaet til en gigant i Medie-Norge, som NRK faktisk er, sier Halvorsen til Nordlys.

Han innrømmer at den siste tiden har vært spesiell.

– Først og fremst på grunn av mange henvendelser fra media, men også den enorme støtten fra så mange folk. Jeg hadde aldri trodd at et lite innlegg på Facebook kunne skape et så stort engasjement. Jeg har jo ikke vært alene om dette. Alle som har støttet meg og engasjert seg i saken, har bidratt til at NRK nå har snudd, sier Halvorsen.

Forbannet og skuffet

Distriktsredaktør Nina Einem i NRK Troms sa onsdag til VG at de før snuoperasjonen hadde fått mange reaksjoner på e-post og sosiale medier.

– Vi har sjelden fått så mye respons direkte på produktene våre som vi har fått nå. En del er rett og slett forbannet og skuffet. Riktignok er vi vant til at folk i Nord-Norge gir uttrykk for sitt engasjement og temperaturen kan bli høy. Men det er ikke tvil om hva de mener, sa Einem i intervjuet med VG, som altså fant sted før NRK bestemte seg for å forlenge lokalsendingene.

Og det var ikke bare seerne som reagerte.

Også tidligere NRK-profiler tok bladet fra munnen, blant andre senjaværing Tore Skoglund, komiker og mangeårig programleder på kanalen.

– Jeg synes det er forkastelig. Jeg har jo både opplevd og sett at de har redusert produksjon i hele kanalen, bortsett fra Marienlyst, sa han til VG.

63 prosent kritiske

I en undersøkelse Infact gjorde for Nordlys og Nettavisen tidligere i januar, var 63 prosent av de spurte i Nord-Norge kritiske til endringene.

Distriktsdirektøren Gynnild-Johnsen understreker nå at NRK fortsatt vil arbeide med å utvikle nye måter å nå ut med distriktsnyheter på nett og mobil.

– Det er i tråd med det overordnede målet om å øke kvaliteten på nyhetsproduksjon med fordypende innhold også på mobil og nett.

– Bare en delvis seier

Tilbake til Gisle Halvorsen. Selv om Facebook-innlegget hans skapte enormt engasjement, hadde han egentlig aldri troen på at NRK skulle snu.

– Nei, det hadde jeg faktisk ikke drømt om. Men jeg er glad for at de gjør det. NRK skal passe seg. Når de får rundt seks milliarder på konto hvert år fra lisensbetalerne, tror jeg det er en god strategi å faktisk lytte til dem som bruker tilbudet. Jeg tror ikke misfornøyde brukere på sikt er villige til å betale nesten 3.000 kronene i lisens.

– Hovedsendingene er fortsatt kortere enn de var før jul. Er du fornøyd med ti minutter?

– Det er i hvert fall en grei start. Det er ikke tvil om at ti minutter er bedre enn fem minutter. Men før varte sendingene i et kvarter, og før det igjen var de 20 minutter lange, så jeg vil kalle dette en delvis seier.

Les også

NRK snur etter klagestorm - forlenger distriktssendingene

 

Kommentarer til denne saken