Den første koronavirus-smittede på norsk jord en en kvinne som er bosatt i Tromsø-området.

Kvinnen har også oppholdt seg i Oslo i en tid før hun ankom Tromsø i helga, opplyser kommunelege Kathrine Kristoffersen overfor Nordlys rett før klokken 22 onsdag kveld.

NRK melder sent onsdag kveld at Folkehelsinstiuttet vil følge opp alle som delte fly med kvinnen fra Oslo til Tromsø. Hun reiste med rutefly.

- Hun har vært i kontakt med veldig få, og de hun har vært i kontakt med kontakter vi direkte. Vi har full oversikt over hennes bevegelser i Norge, sier Trude Arnesen som er smittevernvakt og overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.no

- Medpassasjerene har enda ikke blitt kontaktet, men vil få beskjed og informasjon i morgen, sier Arnesen.

Hun legger til at medpassasjerene ikke regnes som nære kontakter, men oppfordres til å følge med de neste 14 dagene for å se om de utvikler symptomer.

De vil ikke si hvilket fly kvinnen kom med.

Kom fra Kina i helga

Kvinnen befinner seg nå i hjemmekarantene. Hun har vært i det aktuelle utbruddsområdet for koronavirus i den kinesiske Wuhan-regionen.

Vedkommende er frisk, ved godt mot og viser ikke symptomer, sier FHI under pressekonferansen. Dagens prøve viste positivt resultat, mens en tidligere prøve var negativ.

– Analyser av prøven utført i dag viser et svakt positivt resultat, mens en tidligere analyse var negativ. Resultatet i prøven viser spor av koronavirus. Analysemetoden er så følsom at den også kan påvise døde virus, sier avdelingsdirektør for smittevern og beredskap på Folkehelseinstituttet (FHI), Line Vold.

Ut fra et føre var prinsipp gjennomføres oppsporing av mulige kontakter, opplyser FHI.

- Liten smitterisiko

Sverige registrerte sitt første koronavirus-tilfelle i dag. Finland registrerte sitt andre tilfelle. En nordmann bosatt i Italia er bekreftet smittet i Italia. Men det er frem til onsdag kveld ingen registrerte tilfeller på norsk jord.

– Det er vurdert som svært lite sannsynlig at kvinnen utgjør en smitterisiko for andre. For å være på den sikre siden er personen i hjemme-karantene og følges opp av vår helsetjeneste i tråd med nasjonale råd og retningslinjer. Vi er godt forberedt. Vedkommende er rolig om situasjonen, sier kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen i en pressemelding fra kommunen.

- Folk må derfor ikke uroe seg unødvendig, men følge nasjonale råd, legger hun til.

Fakta om covid-19-viruset

  • En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina, en by med 11 millioner innbyggere, hovedstad i Hubei-provinsen.
  • Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.
  • Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke. Dødeligheten er trolig under 1 prosent, ifølge norske helsemyndigheter.
  • WHO tror viruset først kan ha oppstått hos flaggermus. Det kan deretter ha blitt overført til en annen dyreart før mennesker ble smittet på et marked i Wuhan.
  • WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.
  • Fram til tirsdag 25. februar hadde 100 nordmenn blitt testet for viruset. Ingen har fått påvist smitte.
  • Samme dag ber Folkehelseinsituttet norske helsemyndigheter forberede seg på en alvorlig epidemi.

Kilde: Folkehelseinstituttet, diverse nyhetsbyråer.

Fem personer fra Elverum sitter nå hjemme i isolat etter å ha vært i et område i Italia der det er andre som er smittet av korona-viruset. Det melder Østlendingen onsdag kveld. De fem kontaktet sjøl legevakten etter at de kom hjem til Norge og hadde influensa-symptomer. Det bekrefter kommuneoverlege i Elverum kommune, Knut Skulberg, til Østlendingen.

Også i Tromsø er frykten reell. Denne saken publiserte vi tidligere i dag (krever abonnement)

Mistenkte koronavirus – italienske turister kjørt til legevakta i ambulanse

Vi oppdaterer saken