Gå til sidens hovedinnhold

Stjernedirigent Timothy Brock forelska seg i stumfilm som tiåring

Artikkelen er over 6 år gammel

«City Lights er en av verdens vakreste filmer»

Amerikaneren som er bosatt i Italia kom mandag til Tromsø for å dirigere Nordnorsk Opera- og Symfoniorkester. Anledninga er filmkonserten «Chaplins City Lights» som åpner Stumfilmdager 2015 og er et samarbeid med Stumfilmdager og TIFF.

Liten gutt i Seattle

Brock forteller til Nordlys at han har vært fascinert av stumfilm siden han var liten gutt.

– Jeg så min første stumfilm da jeg var ti år gammel og et par uker seinere fant jeg ut at dette kunne jeg også gjøre. Så jeg dro til mitt lokale bibliotek og lånte en haug med filmer. Seinere dro jeg til kirka i nærheten av der vi bodde, satte på en filmframviser og løp ned igjen for å spille. Det var starten.

Utdøende kunstformer

Som 23-åring komponerte han sitt første verk for stumfilm og siden har han komponert nesten 30 stumfilmverk og har jobbet for noen av de mest prestisjetunge orkestre og filminstitusjoner i dag.

– Stumfilm er en flott kunstform. Jeg har alltid vært interessert i utdøende kunstformer. Stumfilm ligner ikke på noe annet. Å dirigere til stumfilm er litt som å dirigere ballett og opera, bortsett fra at sangere og dansere venter på «cues», mens jeg må jobbe med en svært maskin plassert bakerst i lokalet og den venter ikke på noen!

Brock snakker om nødvendigheten av presisjon. At Chaplin er noe av det vanskeligste du kan gjøre. Siden han begynte å jobbe for Chaplin-familien har han stort sett gjort filmer for dem.

Å spille som forfedrene

– Orkesteret her klarer seg godt. Man må være litt hard med musikerne for å få dem til å spille denne stilen. Jeg pleier å si til dem at vi spiller ikke slik våre lærere eller foreldre gjorde det, men våre besteforeldre. Det er en helt annen «sound» og særlig unge musikere er ikke vant til det. Heldigvis er det lettere nå enn for tjue år siden, man kan bare gjøre et kjapt søk på YouTube for å høre hvordan det ble gjort.

– Hvorfor bør vi komme på konserten?

– Fordi det er en skikkelig godbit! Folk som har unt seg slike opplevelser sier at det er noe av det flotteste de har sett. Du blir så dratt inn i filmen. Og City Lights er en av de vakreste filmene som er laget.

Kommentarer til denne saken