Her er NOSOs neste sjefsdirigent

Artikkelen er over 1 år gammel

Danske skal lede Nordnorsk opera og symfoniorkeser.

DEL

Nordnorsk opera og symfoniorkester kan tirsdag fortelle at arvtakeren etter populære Christian Lindberg er klar. Det blir danske Christian Kluxen som tar over som sjefsdirigent for NOSO.

Kluxen er allerede godt kjent med orkesteret - han har dirigert dem to ganger før, i  Bilder fra en utstilling under Nordlysfestivalen 2017, og seinere samme år, i operaen Ariadne auf Naxos.

– Disse musikerne spiller på et ufattelig høyt nivå, noe som for mange er utrolig å finne i et område som Nord-Norge, sier den nye dirigenten i en pressemelding.

Kluxen mener at han og NOSO passer godt sammen, og ser frem til å ta fatt på oppgaven med å dirigere et av verdens nordligste symfoniorkester.

Perfekt match

– Det er en utrolig sammensatt organisasjon, sier Kluxen, og peker på hvordan NOSO er sammensatt og hvordan de jobber, både administrativt - i to byer, samt kunstnerisk - med både operaer, symfonioppsettninger, turnering og NOSOs svært aktive kammerorkester.

- Jeg gleder jeg meg til å lære noe av denne organisasjonen, for det krever virkelig noe å kunne jobbe slik, samarbeide slik. Hvis det ikke er noe interessant for meg å finne i en slik organisasjon, så vet jeg ikke hvor jeg skulle finne det! For meg er det perfekt, for jeg elsker å gjøre opera og jeg elsker å gjøre symfoniske verk, sier han - som altså skal lede symfoniorkesteret.

I NOSO gleder man seg over å ha fått inn en ny sjefsdirigent.

- Vi gleder oss enormt til å starte samarbeidet med dirigent Kluxen. Når vi nå går inn i en ny epoke sammen med ham, er det et godt grunnlag som er lagt i orkesteret, og som vi sammen med han har store forventninger til å både kunne videreføre og videreutvikle, sier programsjef i NOSO Catharina Bilsbak.

Takker av Lindberg

Hun sier at man kan forvente et nytt repertoar og nye samarbeider.

Kluxen tar over etter Christian Lindberg 1. januar til neste år. Lindberg vil takke for seg på sin siste konsert med orkesteret - i Concertgebouw i Amsterdam 11. november. Lindberg har vært med NOSO siden starten i 2009.

- Sammen med Lindberg har NOSO hatt en utrolig og lærerik reise. Lindberg har bidratt til at det nyetablerte NOSO i 2009 umiddelbart ble eksponert for et internasjonalt søkelys der ambisjonene og forventningene var høye. Det tror jeg har satt sitt preg på hele organisasjonen NOSO slik den er i dag, sier Bilsbak.

Christian Kluxen er også sjefsdirigent for Victoria Symphony i Canada. Kluxen er 37 år gammel, og opprinnelig fløytist - dog dirigerte han sitt første orkester som 15-åring.

Artikkeltags