Norwegian får fly over Russland - men ikke fra Tromsø

Artikkelen er over 2 år gammel

- Tromsø-Tokyo fortsatt ikke mulig.

DEL

(Nord24) Flyselskapet Norwegian får åpnet for to nye ruter gjennom den sørlige delen av Russland.

Norwegian har tidligere varslet at de vil åpne rute fra Tromsø til Asia om den såkalte-Sibir-korridoren åpner. Dette er imidlertid et sørligere Russland, og får trolig ikke innvirkning på rutetilbudet fra Tromsø.

- Norwegian har fløyet en sørlig trase over Russland på ruten Oslo–Bangkok i en lengre periode nå, men Stockholm–Bangkok og København–Bangkok er relativt nytt. Det er vi naturligvis fornøyd med fordi det betyr kortere reisevei for passasjerene, mindre drivstoffutgifter og lavere utslipp. Men tilgang til Sibir-korridoren, og dermed raskeste veien til Kina, Sør-Korea og Japan, er fortsatt stengt. Det betyr at eksempelvis Tromsø – Tokyo fortsatt ikke er mulig, skriver kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i en epost til Nord24.

En rute fra Tromsø til Asia ville hatt stor betydning for eksport av sjømatprodukter.  Det var i november møte mellom norske og russiske myndigheter om saken, uten resultat.

Nord24 har tidligere omtalt Norwegians framtidsplaner om direkteruter mellom Tromsø og Asia, dersom Sibir-korridoren ble åpnet.

Fra København og Stockholm

Det er det danske flybransjemediet Check-in.dk som mandag morgen melder at Norwegian har fått åpnet to nye ruter fra henholdsvis København og Stockholm til Bangkok i Thailand. I november 2016 fikk Norwegian lov til å fly ruten Oslo-Bangkok gjennom russisk luftrom.

Noen generell åpning av russisk luftrom er det foreløpig ikke snakk om, kun to nye konkrete tillatelser. Flyene får tillatelse til å fly gjennom russisk luftrom som går gjennom det sørlige Russland, skriver Dagens Næringsliv.

For Norwegian betyr det to nye konkrete ruter gjennom passasjen som ellers er lukket for selskapet.

En avtale inngått mellom Skandinavia og daværende Sovjetunionen i 1956 ga SAS enerett i Skandinavia til å fly over Russland i Sibir. Avtalene forhindrer Norwegian å fly gjennom russisk luftrom på turer mellom Skandinavia og Asia, med unntak av de tre konkrete rutene til Bangkok.

I starten av november i fjor hadde norske samferdselsmyndigheter et forhandlingsmøte med Russland som endte uten resultater.

Norwegian var blant vinnerne på Oslo Børs fredag, med en oppgang på 13 prosent.

- Norge taper

Norwegian har lenge forsøkt å få åpnet ruter til Asia.

– Turismen fra Asia til Norden øker voldsomt, og vi vil se kraftig vekst fremover, men Norge får altfor lite glede av det, sa Bjørn Kjos, sjef i Norwegian, på en pressemøte forrige uke.

Han mener at dette gjør at Danmark, Island og spesielt Finland blir vinnere på den økte turismen fra Asia.

SAS er det eneste skandinaviske flyselskapet med rett til å fly over Sibir, som følge av en 60 år gammel avtale. Ved siden av SAS, har også Finnair gode avtaler med Russland og det finske selskapet flyr turister til Norge via Helsingfors.

Norwegian, derimot, nektes å fly over Sibir, noe som gjør det vanskelig for Norwegian å starte direkteruter fra Norge til mange steder i Asia. De manglende rettighetene gjør at flyturen mellom Oslo og Bangkok blir halvannen time lenger enn det ellers hadde vært.

Artikkeltags