Millioner av lesere får innsikt i den spennende forskningen fra nord

Artikkelen er over 5 år gammel

Stor interesse for det tromsøbaserte fartøyet «Lance».

DEL

Forsknings- og ekspedisjonsfartøy «Lance» har sin hjembase i Tromsø. Fartøyet benyttes av Norsk Polarinstitutt og samarbeidende institusjoner, og opererer primært i Arktis, og tidvis også i Antarktis. Fra januar i år lå fartøyet et halvt fryst inn i isen i Arktis. I over en måned fulgte en journalist og en fotograf fra National Geographic «Lance» sin spektakulære tokt.

- Det er veldig artig. National Geographic har et månedlig opplag på 7,5 millioner lesere, så vi når ut til et stort publikum. Det viser at det som skjer med klimaet i Arktis opptar folk og at det er stor og økende interesse for det, sier Stig Mathisen, informasjonssjef i Norsk Polarinstitutt.

- Kresen og kvalitetsbevisst

De utsendte fra National Geographic ble flydd med helikopter fra Longyearbyen til fartøyet. Iløpet av sine 5 uker ombord fikk de se forskere i arbeid på et sted som egentlig er relativt lite befart for mennesker.

- Lance kom først inn i isen i januar, i mørke og kulde med temperaturer nede i førti minus. Det er en del av verden som er ganske utilgjengelig. Journalisten synes det var en svært spesiell opplevelse, og det har det også vært for for alle som har vært med på «Lance», sier Mathisen.

Resultatet er 18 sider i neste utgave av det populære tidsskriftet. I tillegg har de vært flere nettsaker om «Lance» på National Geographics nettside i løpet av året - toppsaker med 12 millioner lesere. Men den type dekning som prosjektet har fått kommer ikke av seg selv, forklarer Jan-Gunnar Winther direktør i Norsk Polarinstitutt.

- Jeg var faktisk i Washington og pitchet storyen til dem. Jeg har gjort det før og har kommet tomhendt ut. Da dro jeg lærdommen at de er kresen og kvalitetsbevisst. Men med et så spektakulært prosjekt som «Lance» er det mulig å nå ut i tunge medier. Det er få prosjekt som er av denne typen kaliber, hvor forskningen og logistikken rundt gjør at verdens ledene media interesserer seg, konstaterer Winther.

LES OGSÅ: Klimatoppmøte i Paris: - Det var viktig å vise frem de kraftige klimaendringene i nordområdene

LES OGSÅ: Nå er «Lance» fast i isen

LES OGSÅ: Klar for historisk forskningstokt i Arktis

Viktig forskning

Mathisen har lest artikkelen som kommer i National Geographic, og er tilfreds med produktet.

- Jeg er fornøyd med resultatet. Det er en artikkel som setter fokus på hovedelementet i prosjektet, nemlig at isen smelter, forteller han.

- Er det god Norgesreklame?

- Ja sikkert, men viktigst av alt god reklame for forskning, fokus på klimaendringer i Arktis.

«Lance» har også blitt dekket av BBC, som har laget en 20 minutter dokumentar som ble sendt på den britiske kanalen i vår. Interessen rundt prosjektet har vært stor, senest under FNs klimatoppmøte i Paris hvor prosjektet ble presentert for blant andre FNs generalsekretær. Prosjektet har vært særdeles omfattende forklarer Jan-Gunnar Winther.

- Dette er det største prosjektet Polarinstuttet har hatt regi på i mange tiår. Det er internasjonalt i sin karakter, med 10 ulike nasjonaliteter ombord på fartøyet, sier Winther.

Tokten er over, men jobben med forskningsresultatene har så vidt startet.

- Det er et hundretalls forskere som er knyttet til prosjektet, og som vil drive sin forskning i flere år fremover basert på dette datasettet. Det er grunn til å tro at vi får viktige resultater, for det finnes nesten ikke data fra Arktis på vinterstid. Vi har sterke klimaendringer i Arktis og vi har på mange måter et nytt Arktis på grunn av disse endringene. Derfor trenger vi datainnsamling, for klimamodellen har vært utilfredsstillende. Vi er ganske sikker på at det kommer viktig forskning. Hva og hvor avgjørende det blir gjenstår å se, forklarer Winther.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken