Et norsk Orion-fly fra Luftforsvaret fulgte tirsdag fem russiske fartøy utenfor norskekysten. Øvelsen var varslet og Forsvaret var forberedt.

Det norske flyet P-3C Orion var på et rutinemessig oppdrag og øvelsen fra Russland var varslet, meldte Forsvaret tirsdag kveld.

Flyet, som til daglig er stasjonert på Andøya, fulgte en russisk fartøygruppe sørover langs norskekysten i farvannet nord av Finnmark.

Fem russiske fartøy: en fregatt av Admiral Gorsjkov-klassen, en ubåtjager av Udaloy-klassen, en krysser av Slava-klassen, og to støttefartøy av typen Kaliningradneft (tankskip), og en taubåt – av Nato omtalt som tilhørende Sliva-klassen.

De russiske fartøyene seilte lovlig i internasjonalt farvann, men Norge følger alle bevegelser i norske nærområder fortløpende, melder Forsvaret.

– En varslet og ventet aktivitet, sier oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til VG.

Han sier at situasjonen i nord er rolig.

– Aktiviteten utøves på en profesjonell måte hvor vi har respekt for russisk militær aktivitet på lik linje som de respekter vår aktivitet. Begge overholder lover, regler og avtaler, sier han til VG.

Tidligere denne uken meldte Russland i åpne kilder at de vil gjennomføre en rekke maritime militære øvelser i tiden fremover. Områdene som ble annonsert, var Atlanterhavet, Stillehavet, Nordishavet og Middelhavet. Mer enn 140 krigsskip og støttefartøy skal delta i øvelsene.

(©NTB)