Tverrelvdalen-løperen Petter Eliassen har slått kraftig tilbake etter han ble vraket på landslaget. Tidligere i år vant trønderen Vasaloppet. lørdag vant an det minst like tradisjonelle Birken.

Eliassen, på blanke ski ,gikk inn til klar seier i Birkebeinerrennet over 54 kilometer lørdag. Han gikk på rekordtiden 2.19,28,3

Det betyr at Eliassen knuste den gamle rekorden til Anders Aukland på 2.21.34. Det skilte også 10,2 sekunder ned til Martin Johnsrud Sundby på annen—, mens John Kristian Dahl på tredjeplass var 15,4 sekunder bak. Altså to fra "nord" blant de tre beste.

Tidlig ledelse

— Det er artig, for ikke å si direkte kult, å vinne på blanke ski her i Birken, men jeg var veldig i tvil om hva jeg skulle velge å gå på. Jeg bestemte meg ikke før jeg satt i bilen på vei til start, sa Eliassen til NRK etter at seieren på Birkebeiner skistadion var sikret.

Trioen Eliassen, Sundby og Dahl skilte seg ut ganske tidlig. Etter hvert måtte John Kristian Dahl slippe, og mot slutten ble det en kamp mellom Eliassen og Sundby.

Det viste seg at Sundby hadde bedre gli, men Eliassen, som også vant Vasaloppet i år, hadde bedre festet oppover, og han avgjorde med et rykk i de svake motene 1,8 kilometer før mål.

Glad

— Jeg er veldig glad for at jeg valgte å gå uten smurning under skiene, fortalte vinneren. Men han sa også at det gikk veldig fort i starten.

— Jo, det gikk veldig fort ut, og det merket jeg ved passering Skramstad. Men heldigvis roet det seg litt ned. Jeg passet dessuten på at jeg hadde litt krefter igjen mot slutten, sa Eliassen.

Han rykket da det gjensto 1,8 kilometer. Da var han alene i teten sammen med Martin Johnsrud Sundby, mens John Kristian Dahl var rundt 15 sekunder bak. Han var ikke helt hektet av i tetkampen han heller.

— I utforkjøringene før den siste lille stigningen kom Martin Johnsrud Sundby veldig fort på meg. Jeg hadde håpet at det var avgjort før vi startet på de siste kilometerne, forklarte Eliassen.

Han fikk en luke på noen få sekunder før løperne kom inn på stadion og var helt suveren på de siste meterne.

Anders Aukland, en av de store favorittene, hadde slitt med oppkast hele natten før starten på Rena lørdag morgen, og det ble tidlig klart at han ikke kunne være med i tetkampen.

Johaug beste kvinne

— Dette var langt, slo Therese Johaug fast overfor NRK etter at hun hadde sikret sin paradeseier i kvinneklassen. Hun gikk i ensom majestet hele veien over fjellet.

— Det var en flott tur med god stemning og fantastisk føre, fortalte Johaug.

Hun gikk som sagt, alene fra start til m ål. Johaug var ikke truet og hadde fantastisk fart i solskinnet over fjellet mot Lillehammer. Også VM—dronningen Johaug knuste den gamle rekorden. Hun var mer enn fem minutter bedre enn noen kvinne noensinne har prestert på turen tidligere. Johaug gikk i mål på 2.41.46,6. (ANB-NTVB)