Gå til sidens hovedinnhold

Les Påls flammende innlegg: – Aldri har jeg følt meg så tråkket på

Artikkelen er over 3 år gammel

Pål Jakobsen følte seg nødt til å be om noe han aldri har bedt om før.

Det har den siste tiden blitt rettet et stort fokus på Norges Idrettsforbund og deres pengebruk på blant annet restaurantbesøk og representasjonsoppdrag, der det har blitt brukt store summer på alkohol.

Fredag skriver VG om en middag der forbundet var vertskap for IOC. I sluttregningen på 17.885 kroner lå det blant annet to flasker rødvin til 1795 kroner per stykk.

Idrettsforbundet har gitt innsyn i rundt 16.000 bilag som fordeler seg på 1100 dokumenter fra 2012 og fremover.

Pengebruken på mat og alkohol for toppledere som tidligere generalsekretær Inge Andersen og idrettspresident Tom Tvedt skaper sterke reaksjoner nedover i idretten.

Dette kommer på toppen av diskusjonen som tidligere har gått rundt mangel på åpenhet fra lederne øverst i idretten i Norge, der det tok lang tid før man valgte å gi innsyn i noe før dagens styre tok over i 2015.

Torsdag kveld kom det en sterk reaksjon på Facebook fra Pål Jakobsen, som har levd et helt liv som tillitsvalgt og aktiv i idretten, og i dag jobber som kommunikasjonssjef i Tromsø kommune.

– Bryter radikalt med grunnverdiene

Innlegget har fått en voldsom respons, og her kan du lese det i sin helhet:

«Kjære, idrettspresident Tom Tvedt. Du har selv sagt at dette ikke får fortsette: At alkoholen ikke lenger får flyte i dine selskaper og at enkeltregninger fra restaurantbesøk på størrelse med flere årsbudsjetter i et normalt norsk idrettslag ikke skal gjentas. Det får ikke fortsette - men du selv, som stod til rors da det gikk over styr og før den tid var sentralt mannskap, skal lede oss ut av dette. Med hvilken troverdighet hos oss andre, tror du? Jeg har jobbet ti-tusenvis av timer for idretten. Gratis. Fra jeg var 14 - og skal fortsette å gjøre det så lenge jeg står oppreist og hodet henger med. Fordi det er livskvalitet i hver eneste dugnadstime, og fordi det er den største glede å gi et bidrag til våre barn og unge. Men aldri har jeg følt meg så tråkket på av mine ledere som nå. Derfor: Om du vil idretten alt vel, for det er jeg sikker på at du vil, så viser du deg som en leder og tar det klokeste valget. Kanskje skal flere følge deg.»

Overfor Nordlys står Jakobsen for alt han skrev, og hevder budskapet er noe han ikke har fremført på noe nivå før.

– Jeg er ikke en som roper etter at folk må gå, det har jeg aldri gjort før. Egentlig mener jeg vi gjør det altfor ofte, og etter min mening er det sjelden en god løsning. Dessverre er realiteten for idrettspresidenten at det her har pågått så pass mye graverende over tid at det er uunngåelig å måtte ta det ansvaret en leder av og til må ta, sier han.

– Man har helt klart en tillitskrise mot toppen av norsk idrett. Dette er ting som bryter så radikalt med idrettens grunnverdier – med alkohol og restaurantregninger med den pengebruken det har vært. Det handler om en dårlig kontakt med grunnfjellet, noe du som valgt leder må ha – og at ting er innenfor regelverket er ingen unnskyldning, fortsetter han.

Les også

Derfor slapp Finn Arve unna da han smadret en bussrute

 

– Det er vondt å se

Han understreker at han har en oppriktig tro på at Tvedt, som har sittet i idrettsstyret siden 2011 og vært idrettspresident fra 2015, har de beste intensjoner for norsk idrett.

– Tom Tvedt vil helt sikkert norsk idretts beste, det tviler jeg ikke på. Jeg tviler heller ikke på at han er en flink fyr – men dessverre, av og til må en leder ta sitt ansvar, sier Jakobsen.

Reaksjonene han har fått på innlegget på Facebook har vært ganske ensidig positive, og de kommer fra flere lag innen idretten.

– Det er mine verdier han tråkker på og det jeg står for som tillitsvalgt i idretten. Jeg har vært tillitsvalgt i idretten på absolutt alle nivå, der jeg nå er trener i aldersbestemt fotball. Det er vondt å se de avsløringene som kommer, og som mine øverste ledere har stått for, sier Pål Jakobsen, og legger til:

– Jeg er ikke opptatt av å gå ut og «halshugge» Tvedt, men jeg treffer nok noe som utrolig mange tenker.

Overfor VG har Tom Tvedt innrømmet at det som fremkommer ikke er bra for omdømmet til idrettsforbundet, men han snakker heller om å bygge opp tilliten enn å trekke seg.

– Jeg har forståelse for frustrasjonen. Det er vårt felles ansvar å endre dette. Jeg er berett til å ta ansvar og berett til å endre dette sammen med særforbund og kretsene til norsk idretts beste, har Tvedt blant annet sagt til VG.

 

Kommentarer til denne saken