Gå til sidens hovedinnhold

Hardt ut mot idrettstoppers hemmelighold: - Uforståelig at idrettstyret ikke vil praktisere åpenhet

Artikkelen er over 5 år gammel

Troms idrettskrets kaster seg inn i debatten om reiseregninger og OL-utgifter til toppledelsen i Norges Idrettsforbund.

Få tilgang til alt innhold på nordlys.no. Nordlys+ i åtte uker for kun 99,-

Troms idrettskrets ber Norges Idrettsforbund (NIF) om å snu i beslutningen om ikke å åpne for innsyn i regnskaper for tiden før 2015.

Dermed følger de idrettskretsen i Buskerud, som kom med et lignende vedtak overfor NIF tidligere denne måneden.

- Troms idrettskrets opplever det som uforståelig at idrettstyret i NIF ikke vil praktisere åpenhet, heter det i en pressemelding fra Troms idrettskrets ved leder Knut Bjørklund.

Bakgrunnen er at VG i fjor ba om en detaljert oversikt over blant annet reiseutgifter og representasjon hos flere av toppene i NIF, særlig i forbindelse med Vinter-OL i Sotsji i 2014. Der skal det blant annet ha gått flere millioner til det såkalte Norway House, skriver Aftenposten.

Nektet innsyn

Idrettspresident Tom Tvedt svarte imidlertid med å nekte innsyn i pengebruken før hans NIF-styre ble valgt sommeren 2015. Idrettsstyret gjentok standpunktet i desember i fjor.

Troms idrettskrets reagerer på beslutningen.

- Mange av de som er med i nåværende idrettstyre, var også med i idrettstyret for perioden 2011-2015. Dette faktum bidrar dessverre til allmennhetens oppfatning av at det er noe som ønskes skjult, står det i pressemeldingen.

Les også

– At ikke alt legges frem bidrar til en mistenkeliggjøring

 

- Idretten har i løpet av de siste årene fått et velfortjent svekket omdømme. Vi er gitt flere muligheter og anledninger til å komme oss ut av dette, men vår valgte toppledelse har hver gang håndtert det slik at oppfatningen av hemmelighold hver gang er blitt forsterket, skriver Troms idrettskrets videre.

De oppfordrer også andre idrettskretser og særforbunder til å behandle saken.

Statsråd på banen

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) er blant de som har engasjert seg i saken. Hun har krevd at toppledelsen i NIF må gi innsyn i alle regnskaper, helt ned på bilagsnivå, fra 1. januar. Beslutningen har imidlertid ikke tilbakevirkende kraft.

Overfor Drammens Tidende har Helleland uttrykt støtte til innsynskravet fra Buskerud idrettskrets, som altså er likelydende som det som nå kommer fra Troms.

- Idrettens positive samfunnskraft bygger på den tilliten medlemmene og befolkningen har til idretten og ledelsen i norsk idrett. Godt styresett og full åpenhet er sentralt for å bygge denne tilliten i Idretts-Norge. Fra 2017 har departementet stilt krav om innsyn for allmennheten i regnskap ned på bilagsnivå for NIFs sentralledd. Samtidig har jeg oppfordret NIF til også å åpne for innsyn tilbake i tid. Dette mener jeg er nødvendig for tilliten til idretten. Jeg forventer derfor at idretten ordner opp i denne saken slik Buskerud idrettskrets nå stiller krav om, uttalte Helleland til Drammens Tidende tidligere i januar.

Kommentarer til denne saken